ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, Η ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2020/2184: ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, Η ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2020/2184: ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής και Κυκλάδων (Π.Τ.Α.Κ.) της Ε.Ε.Χ. , το Επιστημονικό Τμήμα Αναλυτικής Χημείας της Ε.Ε.Χ., και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (Π.Σ.Χ.Β.Ε.), και σε αυτήν παρουσιάστηκαν τα κύρια σημεία της νέας οδηγίας. Η οδηγία 2020/2184, η οποία αντικαθιστά την 98/83 που ίσχυε για τα προηγούμενα 22 χρόνια, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 Δεκεμβρίου του 2020, τέθηκε σε εφαρμογή από τις 12 Ιανουαρίου 2021, και τα κράτη-μέλη καλούνται να εισαγάγουν τις πρόνοιες της οδηγίας αυτής στην εθνική τους νομοθεσία μέσα σε δύο χρόνια.

Οι εισηγητές κα Φανή Μισκάκη (Αναπλ. Δ/ντρια ΕΥΔΑΠ ΑΕ), κος Κώστας Ζαμπέτογλου (Δ/νση Εγκ/σεων Ύδρευσης ΕΥΑΘ ΑΕ), κα Ευγενία Λαμπή (Διευθύντρια Β’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών, ΓΧΚ), κα Ιωάννα Σπηλιοπούλου (Υπεύθυνη εργαστηρίου μικροβιολογικής ανάλυσης νερών Κ.Ε.Δ.Υ.), κάλυψαν με τις στοχευμένες εισηγήσεις τους θέματα όπως:

  • Υποχρεωτική εφαρμογή διαδικασιών εκτίμησης / διαχείρισης διακινδύνευσης της ποιότητας σε τρεις διακριτές φάσεις της διαδρομής του νερού από την πηγή μέχρι τη βρύση
  • Επικαιροποίηση των παραμέτρων (χημικών και μικροβιολογικών) και ορίων πόσιμου νερού με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.
  • Εισαγωγή συστήματος για τον καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων υγιεινής για υλικά που έρχονται σε επαφή με πόσιμο νερό
  • Νέες υποχρεώσεις πληροφόρησης για τους προμηθευτές νερού προς τους καταναλωτές

Τέλος η εισηγήτρια κα Καραούλη (Γενική Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής, Υπ. Υγείας) τόνισε την αναγκαιότητα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, και τις προοπτικές της εναρμόνισης της νέας οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την προστασία των συστημάτων ύδρευσης και του πόσιμου νερού έναντι του κορωνοϊού.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση επί των ερωτήσεων που τέθηκαν γραπτώς από τους συμμετέχοντες, στον χώρο της γραπτής επικοινωνίας της διαδικτυακής πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 445 άτομα από Ελλάδα και Κύπρο, γεγονός που φανερώνει το μεγάλο ενδιαφέρον για την πληροφόρηση σχετικά με τις αλλαγές που δρομολογούνται στον ευαίσθητο χώρο του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, και αποτελεί εφαλτήριο για την πραγματοποίηση και άλλων εκδηλώσεων ανάλογης θεματολογίας στο μέλλον.

Κοινοποίηση
Email
Facebook
Twitter
LinkedIn