Κρήτης 11/3/2023

Ομιλία με θέμα: Έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε χημικές ουσίες καθημερινής χρήσης: Μελέτη των επιπτώσεων στην υγεία μέσω της συνέργειας Χημείας και Επιδημιολογίας

Με αφορμή τηνΠανελλήνια Ημέρα της Χημείας,τοΠεριφερειακό τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών,στο πλαίσιο της δράσης :"Χημεία και καθημερινή ζωή", διοργανώνει επιστημονική ομιλία τοΣάββατο 11/3/2023και ώρα 19.00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά,με θέμα:

"Έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε χημικές ουσίες καθημερινής χρήσης: Μελέτη των επιπτώσεων στην υγεία μέσω της συνέργειας Χημείας και Επιδημιολογίας"

και ομιλητή:

τον Ευριπίδη Στεφάνου

Ομότιμο Καθηγητή τουΤμήματος Χημείαςτου Πανεπιστημίου Κρήτης

Η επιστημονική ομιλία αυτή είναι η παρέμβαση της ΕΕΧ στο 1οΦεστιβάλ Σ.Ε.Π. ΔΔΕ Χανίων.

Περίληψη της επιστημονικής ομιλίας:

Ποια είναι η πιθανότητα να μας βλάπτουν κοινές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά μπουκάλια νερού, στα καλλυντικά, στα συνθετικά υφάσματα, στα πλαστικά πατώματα, στα παιδικά παιχνίδια; Πρέπει να ανησυχούμε για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε καθημερινά; Διακινδυνεύουμε όταν χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά ή όταν βάζουμε αντηλιακό; Στη σύγχρονη ζωή περιηγούμαστε σε ένα ατελείωτο τοπίο χημικών ουσιών. Η έκθεση των ανθρώπων σε αυτές είναι ευρέως διαδεδομένη και ξεκινά από τη μήτρα. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο βλάβης στην υγεία γιατί, ενόσω το σώμα και ο εγκέφαλός τους αναπτύσσονται, οι χημικές ουσίες μπορούν να παρεμβαίνουν σε ευαίσθητες βιολογικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια κρίσιμων σταδίων της ανάπτυξής τους.

Η μελέτη «Μητέρα Παιδιού Κρήτης-ΡΕΑ», που πραγματοποιείται στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι η μοναδική «μελέτη γενιάς» που γίνεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ένα δείγμα περίπου 1.000 γυναικών (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά) και των παιδιών τους. Κύριος στόχος της μελέτης ΡΕΑ είναι να εκτιμήσει την επίδραση της διατροφής και της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς τοξικούς παράγοντες, στα πρώτα στάδια της ζωής σε σχέση με την ανάπτυξηκαι υγεία του παιδιού.

Οι έρευνες, στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, εστιάζουν συνδυαστικά στην χημική ανάλυση δειγμάτων ούρων και αίματος για τη μέτρηση διαφόρων περιβαλλοντικών ρύπων (φυτοφάρμακα, δισφαινόλη Α, παραβένια, φθαλικοί εστέρες, ατμοσφαιρικοί ρύποι, κ.α.) και στην επιδημιολογική εκτίμηση του κινδύνου για την εμφάνιση σημαντικών νοσημάτων της παιδικής ηλικίας, όπως η παιδική παχυσαρκία, το άσθμα και οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές, σε σχέση με τα επίπεδα έκθεσης στους συγκεκριμένους παράγοντες.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών είναι εξαιρετικά σημαντικά στο επιστημονικό πεδίο της περιβαλλοντικής υγείας καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής δεδομένα για την ατομική έκθεση εγκύων γυναικών και παιδιών τους σε περιβαλλοντικούς ρύπους και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία τους.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Ο ομότιμος καθηγητής Ευριπίδης Στεφάνου αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο στην Αθήνα. Έκανε τις προπτυχιακές (Δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Νεσατέλ), μεταπτυχιακές (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης) και διδακτορικές του σπουδές (Οργανική Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης) στην Ελβετία. Μετά το διδακτορικό του εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογίας των Υδάτων του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ (Καλιφόρνια, ΗΠΑ), και ως λέκτορας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ήταν καθηγητής από το 1985 ως το 2016. Διετέλεσε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του Τμήματος Χημείας (1989-1994), Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (1996-2002) και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης (2011-2015). Από το 2015-2019 ήταν ο Πρόεδρος Έρευνας του Ινστιτούτου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων, στους βιογεωχημικούς κύκλους των έμμονων οργανικών ρύπων, στις μελέτες έκθεσης στους τοξικές οργανικές ενώσεις. Ήταν συντονιστής και κύριος ερευνητής σε 15 έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και εθνικούς οργανισμούς. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας 140 επιστημονικών άρθρων σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Nature, Science, ES&T, JGR, EHP, Lancet, κ.α.). Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής, κεντρικός ομιλητής και προσκεκλημένος ομιλητής σε περισσότερα από 100 διεθνή συνέδρια. Υπηρέτησε την διεθνή επιστημονική κοινότητα ως εκδότης και συν-εκδότης σημαντικών επιστημονικών περιοδικών, και ως μέλος των επιστημονικών επιτροπών (Panelsfor «SciencesoftheEarth» &for «Synergy - ScienceandEngineering») του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC, 2007-2022).

Πλήρες Βιογραφικό:https://www.evris-g-stephanou.gr

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Νοέμβριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30