Επιστημονικά Συνέδρια 6/2/2009

Τρόφιμα & Περιβάλλον

Το Τμήμα Τροφίμων και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων και του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γενικού Χημείου του Κράτους διοργανώνει Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, στις 13 & 14 Φεβρουαρίου 2009, στη μεγάλη αίθουσα  του  Ιδρύματος  Ευγενίδου.
 
Παρασκευή, 06-02-2009

 

 


Σκοπός του Συνεδρίου


Σκοπός του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του Περιβάλλοντος και των Τροφίμων καθώς και των επιπτώσεων στο περιβάλλον κατά την παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση τροφίμων. Επίσης,  θα  επιχειρηθεί  η διαμόρφωση προτάσεων για την προστασία αφενός του περιβάλλοντος και αφετέρου των τροφίμων. Στόχος είναι να προβληθούν τα επιτεύγματα επιστημονικών ερευνών και να συζητηθούν τα δεδομένα που προκύπτουν από την τρέχουσα επιστημονική γνώση, σχετικά με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και τον βαθμό που αυτά επηρεάζουν την ποιότητα των τροφίμων. Περαιτέρω, θα συζητηθούν οι  μηχανισμοί επίδρασης των διαφόρων τεχνολογιών παραγωγής, διανομής και  κατανάλωσης τροφίμων στο περιβάλλον.

Κόστος συμμετοχής: Το κόστος συμμετοχής είναι 120 €. Για τους φοιτητές: 50 €.

Πληροφορίες – εγγραφές: www.foodchemdays.com/


Ειδικές Θεματικές Ενότητες


Στα πλαίσια του συνεδρίου θα διοργανωθούν 3 ειδικές θεματικές ενότητες που θα περιλαμβάνουν ομιλίες και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για θέματα επικαιρότητας και διαμόρφωσης πολιτικής.

1.                  Πολιτικές για την αειφόρο παραγωγή των τροφίμων στην Ελλάδα.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι εκπρόσωποι των κομμάτων όπου θα παραθέσουν τις θέσεις των κόμματων τους για την αειφόρο παραγωγή τροφίμων όπως εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, περιλαμβάνοντας και τα σημαντικά και τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την ποιότητα των τροφίμων και την βιωσιμότητα των απαραίτητων πόρων.

 

2.                  Διαχείριση Περιβαλλοντικών Πόρων και Τρόφιμα: Υποχρεωτικές και εθελοντικές δράσεις

Η υιοθέτηση μηχανισμών για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελεί νομοθετική απαίτηση για τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, ολιγάριθμες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν προβεί σε πιστοποίηση των εφαρμοζόμενων Συστημάτων Διαχείρισης των Περιβαλλοντικών Πόρων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Διεθνών Προτύπων (π.χ. ISO 14001). Τέλος, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει σημαντικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, στα πλαίσια των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

 

Στην ενότητα αυτή έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ και φορέων πιστοποίησης για να παρουσιάσουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και των Διεθνών Προτύπων. Περαιτέρω, έχουν κληθεί εκπρόσωποι επιχειρήσεων για να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες και τις εμπειρίες τους όσον αφορά στην ορθολογική διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων.

 

3.         Εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων και επιπτώσεις στα τρόφιμα και στο περιβάλλον: Νέα νομοθεσία και νέες αναλυτικές τεχνικές

Η εφαρμογή, χρήση και η υπολειμματικότητα των φυτοπροσταευτικών, η μελέτη των επιπτώσεων τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, η διαρκής εξέλιξη τους σε σχέση με την προστασία που πρέπει να εξασφαλίσουν στη φυτική παραγωγή και οι ευρύτερες οικονομικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις είναι ένα ευρύ διεπιστημονικό πεδίο δράσεων, έρευνας, αποφάσεων και διαδικασιών. Το πλαίσιο αυτών των ενεργειών έχει άμεσες επιπτώσεις τόσο στη διατροφή όσο και στο περιβάλλον.

Η εξέλιξη των εργαλείων παρακολούθησης και των απαιτήσεων για τις επιδόσεις των αναλυτικών μεθόδων, δίνουν επίσης ώθηση σε νέες αναλυτικές τεχνικές που με τη σειρά τους εφαρμόζονται και σε άλλα πεδία της αναλυτικής χημείας τροφίμων και περιβάλλοντος.

 

Προσκεκλημένοι ομιλητές του Α΄μέρους είναι επιστήμονες με σημαντική εμπειρία στο πεδίο των φυτοφαρμάκων και προέρχονται από το χώρο των επίσημων κοινοτικών και εθνικών εργαστηρίων καθώς και από την ακαδημακή κοινότητα. Στο Β΄μέρος οι εμπορικοί οίκοι έχουν αποστείλει στελέχη και συνεργάτες τους με σημαντική εμπειρία στην επιστημονική υποστήριξη και στην σχετική αναλυτική μεθοδολογία προκειμένου να αναπτύξουν

Θα παρουσιαστούν: 

Οι εξελίξεις και οι αλλαγές από τον Νέο Κανονισμό στους μηχανισμούς ελέγχου και παρακολούθησης

Η ανασκόπηση των ερευνών για τις επιδράσεις από τη χρήση φ.π.π στο ελλαδικό περιβάλλον

Οι οικοτοξικολογικές επιδράσεις των φ.π,π

Οι επιπτώσεις στην φυτοπροστασία και στην αγροτική ανάπτυξη, οικονομια

Οι νέες απαιτήσεις επίδοσης των αναλυτικών μεθόδων προσδιορισμού υπολειμματικότητας στα τρόφιμα και στο περιβάλλον και οι τελευταίες εξελίξεις στο τομέα των αναλυτικών τεχνικών.

 

ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ      

·        Φορείς, Ινστιτούτα και Ιδρύματα στο χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, της αγροτικής ανάπτυξης

·        Επαγγελματίες από το χώρο:

·        Εργαστηρίων επισήμου ελέγχου και αυτοελέγχου τροφίμων και περιβάλλοντος.

·        Φορέων έρευνας στο περιβάλλον και στα τρόφιμα

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Νοέμβριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30