Επιστημονικά Συνέδρια 3/10/2004

1ο Εθνικό Συνέδριο Τεχνολογιών Υδρογόνου

Ο χαιρετισμός του προέδρου της ΕΕΧ Δρ. Μιχάλη Χάλαρη στο
1ο Εθνικό Συνέδριο Τεχνολογιών Υδρογόνου :
Έρευνα - Ανάπτυξη – Εφαρμογές

Αθήνα 30/09/04, Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ

Η διοργάνωση του 1ου Εθνικού Συνεδρίου Τεχνολογιών Υδρογόνου :
Έρευνα - Ανάπτυξη – Εφαρμογές την περίοδο αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Η αύξηση της διεθνούς τιμής πετρελαίου και οι αναταράξεις που προκαλεί στην Ελληνική οικονομία φέρνουν ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της λειτουργίας της αγοράς των καυσίμων στην Ελλάδα από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια καυσίμων αλλά και την αναδιάρθρωση και τη διαφοροποίηση της προσφοράς ενέργειας για τη χώρα μας. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η προώθηση πολιτικών για την απεξάρτηση της χώρας μας από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, με την επιτάχυνση της χρήσης του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας(ΑΠΕ) τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στους τομείς τελικής ζήτησης (οικιακός και τριτογενής τομέας, βιομηχανία και μεταφορές).

Η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα με πλούσιο δυναμικό ΑΠΕ (αιολική και ηλιακή ενέργεια κυρίως), ωστόσο το ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της χώρας που καλύπτεται από ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Η Οδηγία 2001/77/EΚ "Για την προαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας" (OJ L283/27.10.2001) προβλέπει για την Ελλάδα ενδεικτικό στόχο κάλυψης από ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές, σε ποσοστό της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας κατά το έτος 2010 ίσο με 20,1%. Ο στόχος αυτός είναι συμβατός με τις διεθνείς απαιτήσεις της χώρας που απορρέουν από το πρωτόκολλο του Κιότο που υπογράφτηκε το Δεκέμβριο του 1997 στη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος. Η χορήγηση ισχυρών κινήτρων στην έρευνα για την παραγωγή και χρήση των ΑΠΕ, όπως το υδρογόνο ,πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους της πολιτείας. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως:

1) απλοποίηση του δαιδαλώδους και χρονοβόρου συστήματος αδειοδότησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ (κυρίως αιολικών) που αποθαρρύνει τους επενδυτές με την έκδοση του Ν. 2941/2001 "Απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, αδειοδότηση; Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ρύθμιση θεμάτων της Α.Ε. 'ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ' και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α 201)

2) αύξηση των επιδοτήσεων για εγκαταστάσεις ΑΠΕ ακόμα από την Πολιτεία

3) ανάπτυξη ελληνικής βιομηχανίας τεχνολογιών ΑΠΕ

4) Λειτουργία θεσμικών φορέων για την προώθηση των ΑΠΕ, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)

Σημαντικό ρόλο, βέβαια, στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ θα παίξουν μεσοπρόθεσμα οι τεχνολογίες υδρογόνου που δίνουν λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης της πλεονάζουσας ενέργειας από ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Συγκεκριμένα η περίσσεια ενέργειας μπορεί να αποθηκευτεί σε μορφή υδρογόνου το οποίο είναι δυνατό να μετατραπεί ξανά σε ηλεκτρισμό μέσω κυψελών καυσίμου ή κινητήρων εσωτερικής καύσης όταν υπάρχουν αιχμές ζήτησης. Η εισαγωγή των εν λόγω υβριδικών συστημάτων μπορεί να αποτελέσει σημαντική λύση για τη χώρα μας, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές.

Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΕΧ εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους και τις επιδιώξεις των εργασιών τoυ: 1ο Εθνικό Συνέδριο Τεχνολογιών Υδρογόνου : Έρευνα - Ανάπτυξη – Εφαρμογή, Καλή Επιτυχία σας

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Νοέμβριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30