Ημερίδες 10/9/2004

Ημερίδα με θέμα : OΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το Tμήμα Τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών

σας προσκαλεί σε Ημερίδα με θέμα :

OΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:

Νέα επιστημονικά δεδομένα επί της επικινδυνότητας των χημικών ρυπαντών, νομοθετικό πλαίσιο, τεχνικές και μέτρα παρακολούθησης και πρόληψης.

Χρόνος Διεξαγωγής:

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

Τόπος Διεξαγωγής:

ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΣ

Τσόχα 16 - Αθήνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

9.00 - 9.30

Εγγραφές συμμετεχόντων

9.30 - 10.00

Χαιρετισμοί

 

Εισαγωγικές Ομιλίες: Επισκόπηση των εξελίξεων και των τάσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των ρυπαντών στα τρόφιμα

10.00 - 10.20

Επισκόπηση εξελίξεων και τάσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των ρυπαντών στα τρόφιμα – νομικό / κανονιστικό πλαίσιο

 

Μ. Παπαθανασίου , Γενικό Χημείο του Κράτους

 

Πρώτη Ενότητα : Υπολείμματα Φαρμάκων και Βαρέων Μετάλλων

10.20 - 10.40

Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών στα τρόφιμα

 

Γ. Μηλιάδης , Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

10.40 - 11.00

Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε κρασιά, μούστο και χυμούς

 

Β. Ντουρτόγλου, TEI A θηνών

11.00 - 11.20

Από το αγρόκτημα στο τραπέζι - κτηνιατρικά φάρμακα, παραγωγή, χρήση, κατάλοιπα, ασφάλεια καταναλωτή

 

A . Τυρπένου, ΕΘΙΑΓΕ

11.20 - 11.30

Ερωτήσεις

11.30 - 12.00

Διάλειμμα

12.00 - 12.20

Βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα

 

Κ. Γεωργίου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

12.20 - 12. 35

Παρουσία του χρωμίου στα τρόφιμα

 

Ε. Λάζος, TEI A θηνών

 

Δεύτερη Ενότητα: Τοξίνες

12. 35 – 1 2.55

Μέθοδοι προσδιορισμού αφλατοξίνης B 1, αφλατοξίνης M 1 και ωχρατοξίνης A

 

Π. Μαρκάκη, Παν/μιο Αθηνών

1 2.55 - 13. 15

Patullin και τοξίνες του μύκητα fusarium στα τρόφιμα

 

Γ. Γαρδίκης - Ε. Στεφανάκη , Γενικό Χημείο του Κράτους

13. 15 - 13.30

Βιογενείς Αμίνες – ισταμίνη σε ψάρια

 

Ε. Φούφα - Δ. Χρυσαφίδης - Α. Χριστοδουλίδου , Γενικό Χημείο του Κράτους

13.30 - 13.50

Ο επίσημος έλεγχος των θαλασσίων βιοτοξινών στα οστρακοειδή του Ελλαδικού χώρου

 

Π. Κατίκου, Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών -Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

13.50 - 14.00

Ερωτήσεις

14.00 - 14.45

Γεύμα

 

Τρίτη Ενότητα: Χημικοί κίνδυνοι άμεσα συνδεόμενοι με τις τεχνικές επεξεργασίας των τροφίμων ή περιβαλλοντικές επιμολύνσεις

14.45 - 15.15

Διοξίνες σε τρόφιμα: H Ελληνική πραγματικότητα

 

Κ. Μπαρμπέρης - Ε. Παπαντωνίου, ΕΦΕΤ

 

Λ. Λεοντιάδης, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

15.15 - 15.35

Πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες ( P ΑΗ) στα τρόφιμα: νομοθεσία, ανάλυση, προβληματισμοί

 

Δ. Χρυσαφίδης , Γενικό Χημείο του Κράτους

15.35 - 15.55

Ακρυλαμίδιο και πτητικές αλδεύδες σε τηγανισμένα τρόφιμα

 

Γ. Μπόσκου - Φ. Σάλτα - Ν.Κ. Ανδρικόπουλος , Χαροκόπειο Παν/μιο

15.55 - 16.15

Νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των τροφίμων από ραδιενέργεια

 

Β. Κουκουλιού, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

16.15 - 16.25

Ακτινοβόληση τροφίμων και έλεγχοι στην ΕΕ

 

Ε. Πουλιμά , Γενικό Χημείο του Κράτους

 

Τέταρτη Ενότητα: Αλλεργιογόνα στα τρόφιμα

16.25 - 16.45

Προσδιορισμός Αλλεργιογόνων στα Τρόφιμα

 

Γ. Σειραγάκης , ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική

16.45 - 17.00

Ερωτήσεις και συζήτηση

Συμπεράσματα και Κλείσιμο Ημερίδας

Σημείωση: H είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Νοέμβριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30