9.00 - 9.30 |
Εγγραφές συμμετεχόντων |
9.30 - 10.00 |
Χαιρετισμοί |
Εισαγωγικές Ομιλίες: Επισκόπηση των εξελίξεων και των τάσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των ρυπαντών στα τρόφιμα |
|
10.00 - 10.20 |
Επισκόπηση εξελίξεων και τάσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των ρυπαντών στα τρόφιμα – νομικό / κανονιστικό πλαίσιο |
Μ. Παπαθανασίου , Γενικό Χημείο του Κράτους |
|
Πρώτη Ενότητα : Υπολείμματα Φαρμάκων και Βαρέων Μετάλλων |
|
10.20 - 10.40 |
Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών στα τρόφιμα |
Γ. Μηλιάδης , Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο |
|
10.40 - 11.00 |
Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε κρασιά, μούστο και χυμούς |
Β. Ντουρτόγλου, TEI A θηνών |
|
11.00 - 11.20 |
Από το αγρόκτημα στο τραπέζι - κτηνιατρικά φάρμακα, παραγωγή, χρήση, κατάλοιπα, ασφάλεια καταναλωτή |
A . Τυρπένου, ΕΘΙΑΓΕ |
|
11.20 - 11.30 |
Ερωτήσεις |
11.30 - 12.00 |
Διάλειμμα |
12.00 - 12.20 |
Βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα |
Κ. Γεωργίου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |
|
12.20 - 12. 35 |
Παρουσία του χρωμίου στα τρόφιμα |
Ε. Λάζος, TEI A θηνών |
|
Δεύτερη Ενότητα: Τοξίνες |
|
12. 35 – 1 2.55 |
Μέθοδοι προσδιορισμού αφλατοξίνης B 1, αφλατοξίνης M 1 και ωχρατοξίνης A |
Π. Μαρκάκη, Παν/μιο Αθηνών |
|
1 2.55 - 13. 15 |
Patullin και τοξίνες του μύκητα fusarium στα τρόφιμα |
Γ. Γαρδίκης - Ε. Στεφανάκη , Γενικό Χημείο του Κράτους |
|
13. 15 - 13.30 |
Βιογενείς Αμίνες – ισταμίνη σε ψάρια |
Ε. Φούφα - Δ. Χρυσαφίδης - Α. Χριστοδουλίδου , Γενικό Χημείο του Κράτους |
|
13.30 - 13.50 |
Ο επίσημος έλεγχος των θαλασσίων βιοτοξινών στα οστρακοειδή του Ελλαδικού χώρου |
Π. Κατίκου, Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών -Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |
|
13.50 - 14.00 |
Ερωτήσεις |
14.00 - 14.45 |
Γεύμα |
Τρίτη Ενότητα: Χημικοί κίνδυνοι άμεσα συνδεόμενοι με τις τεχνικές επεξεργασίας των τροφίμων ή περιβαλλοντικές επιμολύνσεις |
|
14.45 - 15.15 |
Διοξίνες σε τρόφιμα: H Ελληνική πραγματικότητα |
Κ. Μπαρμπέρης - Ε. Παπαντωνίου, ΕΦΕΤ |
|
Λ. Λεοντιάδης, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος |
|
15.15 - 15.35 |
Πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες ( P ΑΗ) στα τρόφιμα: νομοθεσία, ανάλυση, προβληματισμοί |
Δ. Χρυσαφίδης , Γενικό Χημείο του Κράτους |
|
15.35 - 15.55 |
Ακρυλαμίδιο και πτητικές αλδεύδες σε τηγανισμένα τρόφιμα |
Γ. Μπόσκου - Φ. Σάλτα - Ν.Κ. Ανδρικόπουλος , Χαροκόπειο Παν/μιο |
|
15.55 - 16.15 |
Νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των τροφίμων από ραδιενέργεια |
Β. Κουκουλιού, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας |
|
16.15 - 16.25 |
Ακτινοβόληση τροφίμων και έλεγχοι στην ΕΕ |
Ε. Πουλιμά , Γενικό Χημείο του Κράτους |
|
|
Τέταρτη Ενότητα: Αλλεργιογόνα στα τρόφιμα |
16.25 - 16.45 |
Προσδιορισμός Αλλεργιογόνων στα Τρόφιμα |
Γ. Σειραγάκης , ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική |
|
16.45 - 17.00 |
Ερωτήσεις και συζήτηση Συμπεράσματα και Κλείσιμο Ημερίδας |
Σημείωση: H είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη