Δελτία τύπου 28/4/2015

Δελτίο Τύπου - 28 Απριλίου 2015 : Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχτηκε συμβολικά και αρχικά καθιερώθηκε από τα συνδικάτα εργαζομένων στην Αμερική και στον Καναδά στη μνήμη των συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Στον εορτασμό της ημέρας αυτής συμμετέχουν 100 και πλέον χώρες ανά τον κόσμο στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση σε συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας και υγείας, κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία γιορτάζεται με επικεντρο μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Το θέμα που επέλεξε η ΔΟΕ για το 2015 είναι «Συμμετοχή στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας πρόληψης για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία», θέμα που επιφορτίζει τον κλάδο μας με την ευθύνη τόσο για την ανάπτυξη ανάλογης τεχνογνωσίας, με τη βοήθεια της επιστήμης μας,  όσο και με την ανάπτυξη της επιστημονικής ηθικής για την περαιτέρω συνεισφορά του στην εξασφάλιση Υγείας και Ασφάλειας στη Εργασία.


Έχει καταστεί σαφές πως στόχος είναι η βελτίωση της πρόληψης των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συμμετοχή στην ανάπτυξη της κουλτούρας για την πρόληψη είναι τριμερής δηλαδή βασίζεται στη συνεργασία κράτους, εργοδοτών και εργαζόμενων.

Η συνεργασία αυτή έχει στόχο την εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο θα ορίζονται οι υπευθυνότητες, τα καθήκοντα και τα δικαιώματα των συμμετεχόντων.

Ως κουλτούρα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας σε επίπεδο κράτους θεωρείται εκείνη, κατά την οποία το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα, μέσω ενός συστήματος καθορισμένων δικαιωμάτων, ευθυνών και καθηκόντων και στο οποίο η υψηλότερη προτεραιότητα δίνεται στην αρχή της πρόληψης.

Έτσι, η εθνική νομοθεσία, η περιφερειακή αρωγή και η καθιέρωση θεσμών όπως ο γιατρός εργασίας, το Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, είναι μερικοί από τους θεσμούς που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη αντίστοιχης κουλοτύρας.

Είναι επίσης γεγονός πως έχει συντελεστεί σημαντικό έργο σε ότι αφορά την ασφάλεια και υγεία στην εργασία (ΑΥΕ) σχετικά με τους χημικούς κινδύνους σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων και διαχείρισης των χημικών αλλά παρά το γεγονός ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι θεσμοί και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις προσπάθειες ελαχιστοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων από τη χρήση επιβλαβών ουσιών, διαπιστώνεται ανεπάρκεια και υστέρηση. Τα ζητήματα τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται είναι επιβλαβλή τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για το περιβάλλον.

Οι εργαζόμενοι που έχουν άμεση έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, να ενημερώνονται εγκαίρως και με ορθό τρόπο, να εκπαιδεύονται και να ευαισθητοποιούνται αποτελεσματικά και να προστατεύονται συνολικά, σε τέτοιο βαθμό και έκταση ώστε πραγματικά η χώρα να ειτύχει υψηλό επίπεδο κουλτούρας για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Ιούλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31