Στον αντίποδα, πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου σπαταλούν το νερό. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές.
Οι πιο σημαντικές δραστηριότητες που απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού είναι κατά σειρά η γεωργία, ο τουρισμός, η οικιακή και βιομηχανική κατανάλωση. Τα «κανονάκια» ποτίσματος και τα ανοιχτά κανάλια άρδευσης στη γεωργία και ο τουρισμός αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι εχθροί της εξοικονόμησης νερού. Eκατοντάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τα 300 δισεκατομμύρια που χρησιμοποιούνται ετησίως σε όλη τη Mεσόγειο ξοδεύονται και μία από τις πρωταθλήτριες χώρες της υπέρμετρης χρήσης νερού στην γεωργία είναι η Eλλάδα.
Νέες σύγχρονες μέθοδοι για εξοικονόμηση νερού όπως η άρδευση με σταγόνες και οι ψεκαστήρες δεν χρησιμοποιούνται ευρέως είτε γιατί θεωρούνται δαπανηρά είτε γιατί δεν υπάρχουν συστηματικά κίνητρα για την προώθησή τους.
Η πίεση για κάλυψη των αναγκών σε νερό αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και ευκαιριακά. Οι χιλιάδες γεωτρήσεις που υπάρχουν λειτουργούν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.
Επίσης, εμφανίζεται απειλητικό το πρόβλημα της υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων στη χώρα μας. H στάθμη στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες έχει μειωθεί 200 μ. τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ το βάθος άντλησης νερού έφτασε στα 300 μ.
Οι συνθήκες ξηρασίας, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα (συνδεόμενες και με την κλιματική αλλαγή) οδηγούν τις λίμνες, τους ποταμούς και τα υπόγεια νερά σε μείωση της ποσότητας νερού, αλλά και σε ταυτόχρονη αύξηση της ρύπανσής του ιδίως από τα φυτοφάρμακα με άμεσες επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία (η ίδια ποσότητα φυτοφαρμάκων διαλυμένη σε μικρότερο όγκο νερών οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης των ρύπων στα νερά).
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών με την επιστημονική της δραστηριότητα επιχειρεί:
- να αναδείξει την περιβαλλοντική και οικονομική αξία του νερού
- να ενισχύσει την προσπάθεια για την προστασία των ποταμών, λιμνών και υπόγειων νερών
- να συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού κυρίως στη γεωργία, αλλά και στον αστικό χώρο
Πληροφορίες: Δρ. Κώστας Νικολάου, Αντιπρόεδρος ΠΤΚΔΜ, τηλ. 6944 680436