Η σοβαρότητα του θέματος και η ανησυχία για τις βραχυπρόθεσμες και κυρίως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εσκεμμένης ή και από ατύχημα απόρριψης των χημικών όπλων, επιβάλλει στην Ένωση Ελλήνων Χημικών, ως συμβούλου του κράτους σε θέματα Χημείας, να εκφράσει την έντονη αντίθεσή της και να απευθυνθεί στους εμπλεκόμενους προτείνοντας:.
1. Να γίνουν σεβαστές η Συνθήκη του Λονδίνου για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από την απόρριψη αποβλήτων (1972) και η διεθνής Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), που θέτουν τα κριτήρια για τη μεταφορά και απόρριψη τοξικών φορτίων, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
2. Να ληφθεί υπόψη ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα με αργό ρυθμό ανανέωσης των υδάτων της και ένα οικοσύστημα με μοναδική βιοποικιλότητα, η οποία αποτέλεσε μία από τις αρχαιότερες κοιτίδες και τη μήτρα του Δυτικού Πολιτισμού, και η προστασία της είναι επιβεβλημένη, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία, η κοινωνική και η οικονομική ευημερία των λαών της Μεσογείου.
3. Να αναλάβουν την ευθύνη ασφαλούς αποθήκευσης των χημικών όπλων της Συρίας οι κατασκευάστριες εταιρείες, εφόσον δεν είναι Συριακές, έως ότου βρεθεί ασφαλής μέθοδος πλήρους απενεργοποίησής τους.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών με σταθερούς στόχους την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας καθώς και τη διαφύλαξη της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών προτίθεται να παρέμβει προς την Ελληνική Πολιτεία, και να αναλάβει τη συνεργασία με τις υπόλοιπες Χημικές Ενώσεις της Ε.Ε., ώστε να αναδείξουν από κοινού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) την ανάγκη προστασίας του ευαίσθητου και πολύτιμου οικοσυστήματος της Μεσογείου και την εξεύρεση μιας ασφαλέστερης λύσης για την απόρριψη των επεξεργασμένων χημικών όπλων.