Δελτία τύπου 22/1/2014

Δελτίο Τύπου της Ε.Ε.Χ σχετικά με σημεία ομιλίας του Υπουργού Α.Α.Τ., όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ.

Η ΔΕ της ΕΕΧ με έκπληξη διάβασε στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ την δημοσίευση σημείων της ομιλίας του κου Τσαυτάρη στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που αυτές τις ημέρες συζητείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα:

10 σημείο.«Σας θυμίζω ιστορικά ότι ο ΕΦΕΤ δημιουργήθηκε στο τότε Υπουργείο Βιομηχανίας, αργότερα Υπουργείο Ανάπτυξης και ρύθμισε τα θέματα της παραγωγής τροφίμων μέσω της μεταποιητικής βιομηχανίας τροφίμων. Γι αυτό και είχε και μόνο χημικούς».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το οργανόγραμμα του ΕΦΕΤ βάσει του ΠΔ 223/2000 ίδρυσής του προβλέπει περίπου  550 θέσεις εκ  των οποίων (άρθρο 20): 108 ΠΕ Κτηνιάτρων, 100 ΠΕ Γεωπόνων, 69  ΠΕ Χημικών, 15 ΠΕ Χημικών Μηχανικών, 18 ΠΕ Ιατρών-Υγειονολόγων, 3 ΠΕ Βιολόγων, 40 ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων κλπ.

Πού στηρίζεται επομένως η θέση του κου Υπουργού ότι ο ΕΦΕΤ κατά την δημιουργία του είχε μόνο χημικούς;

20 σημείο.  « Ένα ζώο, ένα σφάγιο, δε θα πρέπει να το δει ο κτηνίατρος για να πάει στο κρεοπωλείο; Να γιατί λέμε αφενός μεν κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας ανέφερα για παράδειγμα το κομμάτι το κτηνιατρικό, ο ΕΦΕΤ δεν έχει κανένα κτηνίατρο».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή το προσωπικό που υπάρχει στον ΕΦΕΤ αποτελείται μεταξύ άλλων περίπου από τις κάτωθι ειδικότητες: 47 ΠΕ Κτηνιάτρων, 45 ΠΕ Γεωπόνων, 19  ΠΕ Χημικών, 10 ΠΕ Χημικών Μηχανικών, 3 ΠΕ Βιολόγων, 5  Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, 20 ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων.
Πού στηρίζεται επομένως η θέση του κου Υπουργού ότι ο ΕΦΕΤ στο κτηνιατρικό κομμάτι δεν έχει κτηνίατρο;

30 σημείο. « Που μειώνεται λοιπόν ο ρόλος του ΕΦΕΤ; Από πού φύγανε επιστήμονες του ΕΦΕΤ;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι δύσκολο για τον κο Υπουργό μέσω στοιχείων από τον ΕΦΕΤ να δει την διακύμανση του προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή κατάσταση δείχνει εμφανώς ότι μέσω της υποστελέχωσης και της σταδιακής διαχρονικής αφαίρεσης αρμοδιοτήτων – η οποία και μέσω αυτού του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται – επιχειρείται  η απαξίωση του φορέα, η οποία θα επιτευχθεί σίγουρα, αν συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος .

Κλείνοντας συνοψίζουμε:

Α.Οι Χημικοί προφανώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του οργανογράμματος,  δεν είναι η επικρατούσα ομάδα στον ΕΦΕΤ τώρα, και ούτε ήταν ποτέ.

Β.Οι γεωτεχνικοί σύμβουλοι του κου Τσαυτάρη σαφώς και δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, τη στιγμή που τον αφήνουν να εκτίθεται με τέτοιες δηλώσεις,  οι οποίες είναι παντελώς αναξιόπιστες και δεν στηρίζονται σε στοιχεία.

Άραγε για πόσα άλλα θέματα η πληροφόρηση του Υπουργού είναι στρεβλή;

Γ.Σε κάθε περίπτωση με αυτό το πολυνομοσχέδιο οι σχεδιασμοί αυτών που επιθυμούν την κατάργηση τόσο του ΕΦΕΤ, όσο και της πολυεπιστημονικότητας του Επισήμου Ελέγχου για την Ασφάλεια των Τροφίμων φαίνεται να ευοδώνονται σε βάρος της δημόσια υγείας.

Είναι κρίμα που επί της Υπουργίας του κου Τσαυτάρη, ενός Πανεπιστημιακού δασκάλου, όλα αυτά δρομολογούνται στο όνομα της συγκυβέρνησης και της διάλυσης.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΕ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Ιούλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31