ΘΕΜΑ: Άρθρο 59 του Σχεδίου Νόμου για «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι με το συγκεκριμένο άρθρο η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) επιχειρεί να αναδείξει σε υπερεπιστήμονες της ανάλυσης τροφίμων δύο ειδικότητες γεωπόνων και προσφάτως και τους κτηνιάτρους . Δηλαδή τους δίνεται η δυνατότητα να υπογράφουν χημικές/βιολογικές/ μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων με μόνο εφόδιο το βασικό τους πτυχίο, πράγμα το οποίο δεν έχει προηγούμενο.
Είναι αποδεκτό σε όλη την επιστημονική κοινότητα ότι το τρόφιμο αποτελεί διεπιστημονικό πεδίο δράσης όπου επιστήμονες όπως οι χημικοί, οι χημικοί μηχανικοί, οι γεωπόνοι, οι βιολόγοι και οι κτηνίατροι προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις επιστημονικές τους γνώσεις, ο καθένας ανάλογα με το αντικείμενό του. Αυτή όμως η παραδοχή έχει διαστρεβλωθεί πλήρως στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια με συστηματικές κινήσεις έχουν κυριολεκτικά πεταχτεί έξω από τα εργαστήρια επισήμου ελέγχου του Υπ.Α.Α.Τ. οι άλλες κατηγορίες επιστημόνων. Σε ότι αφορά δε τον χημικό έλεγχο, αυτός έχει ανατεθεί σε γεωπόνους όλων των ειδικοτήτων και κτηνιάτρους, οι οποίοι δεν καλύπτουν και ούτε είναι δυνατόν να καλύψουν μέσω των βασικών τους πτυχίων το βάθος της χημικής επιστήμης, η οποία φυσικά δεν αποτελεί τον σκοπό των σπουδών τους.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 160 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ οι οποίες στον κύκλο σπουδών τους περιλαμβάνουν ένα, δύο ή και τρία εξάμηνα χημείας. Το γεγονός αυτό είναι τελείως φυσικό την στιγμή που αρχές της χημείας ως βασικής επιστήμης είναι απαραίτητες για την κατανόηση των αντικειμένων άλλων επιστημονικών κατευθύνσεων. Αυτό δεν συνεπάγεται όμως ότι οι απόφοιτοι των σχολών αυτών κατοχυρώνουν αυτόματα το δικαίωμα υπογραφής χημικών αναλύσεων, δηλ. την επιστημονική ευθύνη του αποτελέσματος, την οποία μόνο οι χημικοί/χημικοί μηχανικοί μπορούν να στηρίξουν με το βασικό τους πτυχίο.
Με το με αριθμ. πρωτ. 76/11-2-2013 έγγραφο της Ε.Ε.Χ. τέσσερεις επιστημονικές ενώσεις (χημικοί, χημικοί μηχανικοί, βιολόγοι και κτηνίατροι) έδιναν στο Υπ.Α.Α.Τ. την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει δια παντός και με κοινή συνεννόηση το τοπίο των αναλύσεων των τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο τα βασικά πτυχία, αλλά και τις μεταπτυχιακές σπουδές που κάθε επιστήμονας κάνει στην καριέρα του, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες. Εν έτει 2013 αυτή θα ήταν πράγματι μια επαναστατική εξέλιξη στον τρόπο που τα επαγγελματικά δικαιώματα αποδίδονται στην χώρα μας και μια βαθιά τομή στην αγορά εργασίας.
Αντί αυτού η πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. προσπαθεί να πείσει ότι σε ένα πενταετή κύκλο σπουδών οι γεωπόνοι/κτηνίατροι γίνονται όχι μόνο καλοί γεωπόνοι/κτηνίατροι, αλλά και άριστοι χημικοί και βιολόγοι, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Η Ε.Ε.Χ. με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία θα αντιταχθεί σθεναρά με κάθε νόμιμο τρόπο στην υλοποίηση των σχεδίων του Υπ.Α.Α.Τ. που αναπαράγουν τις πελατειακές πρακτικές και εξυπηρετήσεις των συντεχνιών (βλ. ΓΕΩΤΕΕ) θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και σε αμφισβήτηση το ρόλο της Πολιτείας.