ΔΕΚ Χημικών - Πανεπιστημονική 10/5/2011

Αγώνας για την υπεράσπιση των ΒΑΕ

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση προχωρά στον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων από τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), συρρικνώνει τον αριθμό των εργαζομένων που υπάγονται σε αυτά, υλοποιώντας άλλη μια στρατηγική αξίωση του κεφαλαίου. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση η οποία υπηρετεί το στόχο για μείωση του «εργατικού κόστους» σε βάρος της υγείας, ακόμα και της ζωής των εργαζομένων.

Η συγκρότηση της Επιτροπής που συνεδρίασε προχτές, έγινε για τα μάτια του κόσμου, για να δώσει μια επίφαση «επιστημονικότητας», σε μία πολιτική επιδίωξη που είχε τεθεί εδώ και 20 χρόνια και που προωθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η νέα συρρικνωμένη λίστα που θα ισχύσει από την 1η Ιούλη, όπως προβλέπει και ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010, θα επιφέρει ριζική ανατροπή σε εκατοντάδες κλάδους και ειδικότητες που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, θα οδηγήσει σε αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια, με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος συνταξιοδότησης σε όσους αποχαρακτηριστούν, σε μείωση των μισθών, αφού θα τεθούν υπό αμφισβήτηση τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας επί του μισθού, ενώ οι εργοδότες θα ενισχυθούν ανάλογα και πρωτίστως με την απαλλαγή τους από το επασφάλιστρο των ΒΑΕ.


Η νέα επίθεση έρχεται να προστεθεί στα επώδυνα μέτρα που επιβλήθηκαν και σε αυτούς τους ασφαλισμένους που θα συνεχίσουν να παραμένουν στο καθεστώς των ΒΑΕ και μετά την αναθεώρηση της σχετικής λίστας, αφού για μεν τις γυναίκες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 55 έτη στα 60, ενώ στην περίπτωση 35ετίας με 25 χρόνια ασφάλισης στα ΒΑΕ για άνδρες και γυναίκες, το όριο ηλικίας αυξάνεται και αυτό στο 60ό από το 55ο. Έρχεται να προστεθεί στην πλήρη ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας μέσα στις επιχειρήσεις, την οποία καλύπτει και τροφοδοτεί με την πολιτική της η κυβέρνηση.

 Στην εντατικοποίηση της εργασίας, που σε συνδυασμό με τις ανυπόφορες συνθήκες εργασίας, συνθλίβουν την υγεία των εργαζομένων, προκαλούν την πρόωρη εξάντληση και γήρανση ειδικά των εργατών και εργατριών στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ερχεται να προστεθεί στην παντελή έλλειψη της πρόληψης μέσα στα εργοστάσια, αλλά και στην όλο και δυσκολότερη πρόσβαση των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας, εξαιτίας όλων των ανατροπών που καθημερινά προωθεί η κυβέρνηση.
Και όμως μπροστά σε αυτή την επίθεση της κυβέρνησης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να βάλει και πάλι πλάτη στο έργο της, δηλώνοντας συμμετοχή στην Επιτροπή που θα βγάλει άλλο ένα πόρισμα χωρίς το παραμικρό αντικειμενικό στοιχείο, ιατρικό και επιδημιολογικό δεδομένο. Γιατί, πολύ απλά, τέτοια στοιχεία και τέτοιες μελέτες για τις συνθήκες εργασίας και την επίδρασή τους πάνω στην υγεία των εργαζομένων, δε γίνονται στη χώρα μας, δεν υπάρχουν. Έτσι, για άλλη μια φορά, η ΓΣΕΕ νομιμοποιεί την αντεργατική πολιτική, εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των βιομηχάνων.


Γι' αυτό, όπως οι εργάτες εδώ και 20 τώρα χρόνια, καθυστέρησαν τη συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ που επεδίωκε το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, που με τη συνεπή δράση των ταξικών δυνάμεων φρέναραν τις ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων, έτσι και σήμερα, πρέπει να απαντήσουν αποφασιστικά στη νέα πρόκληση, να υπερασπίσουν την υγεία και τη ζωή τους, να μην επιτρέψουν την κατάργησή τους αλλά και να διεκδικήσουν τη διεύρυνση της λίστας των ΒΑΕ.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30