ΔΕΚ Χημικών - Πανεπιστημονική 25/6/2015

Πρόταση της Πανεπιστημονικής στη ΔΕ/ΕΕΧ για την φωτιά στον Ασπρόπυργο

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο δημιούργησε ασφυκτικές κι επικίνδυνες καταστάσεις στο Θριάσιο και άλλες μεγάλες περιοχές του Λεκανοπέδιου της Αθήνας, εξαιτίας των τοξικών στοιχείων του νέφους (διοξίνες, φουράνια, κ.ά), που για μέρες επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από αντίστοιχες πυρκαγιές είναι εξαιρετικά σοβαρές. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών εισπνέουν επί ημέρες τις εκπεμπόμενες διοξίνες και άλλους τοξικούς αέριους ρύπους. Σοβαρός είναι και ο κίνδυνος να περάσουν οι ρύποι αυτοί και στη διατροφική αλυσίδα.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ένας από τους λόγους που δεν είχαμε νεκρούς εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι - λόγω της πολύμηνης μη καταβολής των δεδουλευμένων τους - έχουν προσφύγει στη διαδικασία της επίσχεσης εργασίας, οπότε απουσίαζαν από τις εγκαταστάσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργοστάσια αυτού του κλάδου απασχολούν το λαό της Αττικής. Τα δύο εργοδοτικά εγκλήματα στο πρόσφατο παρελθόν με νεκρούς μετανάστες εργαζομένους, καθώς και τα προβλήματα υγείας που έχουν αποκτήσει αρκετοί από αυτούς αναδεικνύουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας σε αυτούς τους χώρους εργασίας.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια, αν και γνωρίζουν ότι η επιχωμάτωση είναι καλύτερη μέθοδος και πρακτική, που επιταχύνει την κατάσβεση και περιορίζει σημαντικά την καιόμενη μάζα, δεν το έπραξαν και για οικονομικούς λόγους. Ενισχύεται η ανησυχία ότι, σε καταστάσεις σοβαρού κίνδυνου πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης.

Αποδεικνύεται η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επαρκούς προσωπικού και μέσων, έλλειψη διαδικασιών και υποδομών, σχεδίου εκτάκτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του κ.λπ.

Αποδεικνύεται επίσης για μια ακόμη φορά ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ασύμβατη με μέτρα πρόληψης και προστασίας. Ότι ακόμη και αυτή η χρήσιμη μέθοδος της ανακύκλωσης μπορεί να αποβεί εις βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος, όταν υποτάσσεται στο κέρδος των εταιρειών.

Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα

  • Γιατί δεν πάρθηκαν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Πως θα μετριαστούν οι βραχυ-μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις (π.χ. συνεχείς μετρήσεις τοξικών ουσιών σε ατμόσφαιρα και έδαφος, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις πληθυσμών σε επιβαρυμένες περιοχές, έλεγχος τροφίμων από ΕΦΕΤ για διοξίνες κ.λ.π)
  • Ποια απαραίτητα μέτρα και σχέδια θα ληφθούν για ενίσχυση της πρόληψης, των υποδομών, ελεγκτικών μηχανισμών με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη, αλλά και νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ποια μέτρα θα ληφούν για την άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων και βέβαια καμίας νέας αδειοδότησης, στο Θριάσιο Πεδίο.
  • Θα ελέγξουν οι κρατικές υπηρεσίες (α) κατά πόσο τα υλικά που έχουν καεί ή μέρος αυτών έχουν καταγραφεί ως βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα συσκευασιών (ΒΕΑΣ) και, σε αυτή την περίπτωση (β) εάν έχουν περιληφθεί στα αποτελέσματα δράσης της Γενική Ανακυκλώσεως - Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ και με ποιο οικονομικό αντίτιμο υπέρ της εταιρείας ανακύκλωσης».

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω:

  • Καταδικάζει την πρακτική που ακολουθούν οι εργοστασιάρχες, να μην εφαρμόζουν ακόμη και αυτά τα ελλειπή μέτρα ασφάλειας και υγείας στην εργασία και προστασίας του περιβάλλοντος με στόχο την μεγαλύτερη κερδοφορία τους.
  • Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, που έχει να κάνει τόσο με τις απολαβές τους όσο και με την ασφάλεια στο χώρο δουλειάς, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα όπως έγινε πριν λίγο καιρό στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ.
Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30