Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015

ΣΑΒΒΑΤΟ 28-4-18 ΣΤΙΣ 15.00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ 9.84

Κατηγορία Ανακοινώσεις

Με σκοπό την καλύτερη δυνατή ανταπόκρισή μας στο αυξημένο ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο σεμινάριο (για το οποίο έχουν ήδη παραληφθεί περισσότερες από 100 αιτήσεις), κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή του σε δύο κύκλους (Α' & Β') .

Ο Α' κύκλος θα διενεργηθεί εντός του χρονικού διαστήματος που είχε ανακοινωθεί και συγκεκριμένα την Παρασκευή 10 Ιουνίου (14:00-20:00) & το Σάββατο 11 Ιουνίου (09:00-20:30).

Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής του Β' κύκλου, θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν.
( Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής Β' Κύκλου: 8-9 Ιουλίου.)

Θα υπάρξει εκ μέρους μας τηλεφωνική επικοινωνία με κάθε έναν από τους ενδιαφερόμενους εντός της εβδομάδος (από 18/5), με σκοπό την παροχή οδηγιών για την επιβεβαίωση εγγραφής στο Α' ή στον Β' κύκλο του σεμιναρίου, τον τρόπο είσπραξης των διδάκτρων, και λοιπές σχετικές πληροφορίες .

Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015 13:52

Διοικούσα Επιτροπή

Αποφασίζεται η συγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΕΧ απο 1/1/2022 έως 31/12/2024 ως εξής :

Πρόεδρος
Α΄Αντιπρόεδρος
Β΄Αντιπρόεδρος
Γεν.Γραμματέας
Ειδ.Γραμματέας
Ταμίας

Κατσογιάννης Ιωάννης
Κουλός Βασίλης
Θεοδωράκης Κωνσταντίνος
Σιταράς Ιωάννης
Βαφειάδης Ιωάννης
Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Μέλη:

Κορίλλης Αναστάσιος
Παναγόπουλος Βασίλειος
Παππάς Σεραφείμ

Ρασσιάς Γεράσιμος

Τριανταφυλλάκης Ανδρέας


Σύμφωνα με απόφαση της ΔΕ της ΕΕΧ οι αρμοδιότητες, πέραν αυτών που ορίζονται στο νόμο λειτουργίας της ΕΕΧ κατανέμονται ως ακολούθως :

Οργάνωση Συνόδων ΣτΑ:

Επαγγελματικά Θέματα, Επιμόρφωση, Επαγγελματική Κατάρτιση, Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία:

Κλαδικοί Σύλλογοι:

Σχέσεις με φοιτητές και νέους συναδέλφους:

Διεθνείς Σχέσεις:

Συνέδρια – Συμπόσια:

Μ.Μ.Ε. και Δημοσίων Σχέσεων:

Β΄/βάθμια Εκπαίδευση:

Γ΄/βάθμια Εκπαίδευση και Έρευνα:

Μηχανογράφηση – Μητρώο – Ιστοσελίδα:

Ομάδες Εργασίας της ΣτΑ:

Συμβούλιο Εκπαίδευσης:

Όλα τα μέλη της Δ.Ε. συμμετέχουν ως Αναπληρωματικά σε κάποιον από τους ανωτέρω Τομείς.


Σύμφωνα με το νόμο λειτουργίας της ΕΕΧ:
1. Η Δ.Ε. είναι το ανώτατο εκτελεστικό και συντονιστικό όργανο της ΕΕΧ που υλοποιεί την πολιτική που χαράσσει η ΣτΑ, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο. Αποτελείται από τα εξής μέλη:
- Τον Πρόεδρο,
- Τους δύο Αντιπροέδρους (Α΄ και Β΄ Αντιπρόεδρο),
- Το Γενικό Γραμματέα,
- Τον Ειδικό Γραμματέα,
- Τον Ταμία και,
- Πέντε Συμβούλους.

2. Η Δ.Ε. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Καταρτίζει και υποβάλλει για έγκριση στη ΣτΑ το ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και τον προϋπολογισμό,
β) Καταρτίζει και υποβάλλει για έγκριση στη ΣτΑ τον οικονομικό απολογισμό και τον απολογισμό δράσης της ΕΕΧ,
γ) Εκτελεί το εγκεκριμένο πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό και ενημερώνει τη ΣτΑ σε κάθε τακτική Συνοδό της για τις δραστηριότητες της πάνω σε σοβαρά προβλήματα,
δ) Διαχειρίζεται την περιουσία της ΕΕΧ,
ε) Συγκροτεί συμβούλια, επιτροπές, υποεπιτροπές και ομάδες εργασίας για την επεξεργασία και τη διατύπωση προτάσεων επί διαφόρων θεμάτων,
στ) Συντονίζει και εποπτεύει τη δραστηριότητα της ΕΕΧ,
ζ) Προσλαμβάνει και απολύει το αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία της ΕΕΧ προσωπικό, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις,
η) Εισηγείται στη ΣτΑ για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης,
θ) Ορίζει τους εκπροσώπους της ΕΕΧ σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας των Δημοσίων Υπηρεσιών ή οποιονδήποτε άλλων φορέων, εκτός αν την αρμοδιότητα αυτή ασκούν οι Δ.Ε.Π.Τ.
ι) Ορίζει τη Συντακτική Επιτροπή των Χημικών Χρονικών.
ια) Μεριμνά για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος του Χημικού.

3. Η Δ.Ε. εκλέγεται από τη ΣτΑ της ΕΕΧ, που συγκαλείται για το σκοπό αυτό από τον Πρόεδρο της απερχόμενης Δ.Ε. σε πρώτη Σύνοδο μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ανακήρυξη της εκλογής των μελών της.

4. Τα μέλη της Δ.Ε. εφόσον είναι υπάλληλοι ή μισθωτοί του Δημόσιου ή Ιδιωτικού Τομέα δικαιούνται άδεια απουσίας μέχρι έξι (6) ημέρες το χρόνο για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Ο χρόνος απουσίας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλες της έννομες συνέπειες. Επίσης τα παραπάνω μέλη της Δ.Ε. δεν απολύονται ούτε μετατίθενται κατά τη διάρκεια ης θητείας τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Κατηγορία ΕΕΧ
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015 13:51

Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣΤΑ)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΣτΑ) ΤΗΣ ΕΕΧ


'Aρθρο 1
Γενικές Διατάξεις - Σκοπός

1. Ο παρών "ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΣτΑ) ΤΗΣ ΕΕΧ", εκδόθηκε σε εφαρμογή της παραγρ. 1 του άρθρου 18 του Ν. 180488 "ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ" (ΦΕΚ 177/Α΄/25.8.1988).
2. Ο Κανονισμός αυτός ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες, τις Συνόδους, την απαρτία, την Η.Δ., τις εισηγήσεις, τη διεξαγωγή των εργασιών κατά τις συνεδριάσεις των Συνόδων και τη λήψη αποφάσεων από τη ΣτΑ, την αντικατάσταση ή ανάκληση μέλους της, καθώς και κάθε άλλο θέμα που αφορά τη λειτουργία της..


'Aρθρο 2
Αρμοδιότητες

1. Η Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) της ΕΕΧ, σύμφωνα με την παραγρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 1804/88, αποτελεί το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο της ΕΕΧ που είναι αντιπροσωπευτικό όλων των μελών της. Αποτελείται από εξήντα (60) αιρετά μέλη και έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Χαράσσει τη γενική πολιτική της ΕΕΧ μέσα στα πλαίσια της οποίας οφείλουν να δρουν τα όργανά της,
β) Εκλέγει τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.),
γ) Ανακαλεί, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος, τα μέλη της Δ.Ε. και της Δ.Ε.Π.Τ.,
δ) Εγκρίνει τον ετήσιο προγραμματισμό και απολογισμό της επιστημονικής και λοιπής δραστηριότητας της ΕΕΧ,
ε) Ελέγχει και ψηφίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων μετά από αναλυτική πρόταση της Δ.Ε.,
στ) Ελέγχει και εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό του έτους που έληξε,
ζ) Ανακηρύσσει τα επίτιμα μέλη,
η) Λαμβάνει απόφαση για κάθε άλλο θέμα που υποβάλλεται σ' αυτήν από τη Δ.Ε. ή ύστερα από έγγραφη αίτηση του ενός πέμπτου (1/5) τουλάχιστον των μελών της ΣτΑ το οποίο υποχρεωτικά περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη θεμάτων.
θ) Αποφασίζει για κάθε θέμα που δεν έχει ανατεθεί σε άλλο όργανο.
ι) Διατυπώνει τη γνώμη της για την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για τον καθορισμό των ποσών τα οποία πρέπει να καταβάλλονται στην ΕΕΧ ως :
Ι) δικαίωμα για την έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων,
ΙΙ) πρόστιμα και εκλογικά παράβολα,
ΙΙΙ) ποσοστό που πρέπει να κρατείται από αμοιβή που εισπράττεται από μέλη της για τη σύνταξη μελέτης ή πραγματογνωμοσύνης (εφόσον αυτές ανατίθενται από και για την ΕΕΧ) ή για τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια ανωνύμων εταιρειών ή κάθε μορφής οργανισμών ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή για τη συμμετοχή σε κάθε μορφής επιτροπές, συμβούλια και ομάδες εργασίας εφόσον έχουν ορισθεί από την ΕΕΧ, αφού ληφθεί υπόψη η αντίστοιχη εισφορά που ισχύει για τους Χημικούς-Μηχανικούς στο ΤΕΕ. Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να υπερβεί το πενήντα στα εκατό (50%).
2. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης είναι δυνατό να ανακαθοριστεί ο αριθμός των εκλεγομένων αιρετών μελών της ΣτΑ, μετά από σύμφωνη γνώμη της Δ.Ε., λαμβανομένων υπόψη και των χωροταξικών ιδιαιτεροτήτων.
3. Με απόφαση της ΣτΑ ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στην εκλογή των αιρετών μελών των οργάνων της ΕΕΧ, και ιδίως η διαδικασία προκήρυξης των εκλογών και υποβολής υποψηφιοτήτων, τα ψηφοδέλτια, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, η συγκρότηση και λειτουργία και οι αρμοδιότητες της Κ.ΕΦ.Ε. και των Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών (Τ.ΕΦ.Ε.), η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών, η αντιπροσώπευση συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων, η δυνατότητα και ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας με αλληλογραφία, η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και η ανακήρυξη των επιτυχόντων, η διαδικασία εκλογής των μελών της Δ.Ε. και η αντικατάσταση ή αναπλήρωση μελών οργάνων της ΕΕΧ, ο τρόπος κάλυψης των δαπανών της εκλογικής διαδικασίας και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
4. Με απόφαση της ΣτΑ ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της ΣτΑ, της Συνέλευσης των Περιφερειακών Τμημάτων, της Δ.Ε. και των Δ.Ε.Π.Τ., των Επιτροπών, Υποεπιτροπών και των Ομάδων Εργασίας, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια απαραίτητη για τη λειτουργία τους.
Με Προεδρικά Διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ύστερα από γνώμη της ΣτΑ, καταρτίζεται ο Οργανισμός της ΕΕΧ, με τον οποίο καθορίζονται η διάρθρωση, οι αρμοδιότητες και η λειτουργία των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της, συνιστώνται οι οργανικές θέσεις προσωπικού, καθορίζονται τα προσόντα διορισμού ή πρόσληψής του, καθώς επίσης και κάθε άλλο θέμα που αφορά την οργάνωση και λειτουργία της.
Όλα τα μέλη της ΣτΑ συμμετέχουν σε μία τουλάχιστον από τις ομάδες εργασίας, οι οποίες δημιουργούνται κατά την πρώτη σύνοδο της ΣτΑ και είναι κατά θεματικές ενότητες που αφορούν στη λειτουργία και δράση της Ε.Ε.Χ.. Οι ομάδες αυτές υποχρεούνται να φέρουν ολοκληρωμένη εισήγηση - για τη θεματική ενότητα που έχουν αναλάβει - στις επόμενες συνόδους της ΣτΑ.
Τέλος όλα τα μέλη της ΣτΑ οφείλουν να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό για την εκπλήρωση των σκοπών της ΕΕΧ συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες των Οργάνων, Τμημάτων και Επιτροπών της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Τμημάτων.


'Aρθρο 3
Σύνοδοι της ΣτΑ

Α. Πρώτη Σύνοδος

1. Η ΣτΑ της ΕΕΧ συγκαλείται σε πρώτη Συνεδρίαση, από τον Πρόεδρο της απερχόμενης Δ.Ε. μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ανακήρυξη της εκλογής των μελών της. Κατά τη Σύνοδο αυτή η ΣτΑ εκλέγει από τα μέλη της τη Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) της ΕΕΧ, σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕΧ.
Η εκλογή των μελών της Δ.Ε./Ε.Ε.Χ. είναι το πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της πρώτης συνόδου της ΣτΑ. Το δεύτερο θέμα της Η.Δ. είναι η δημιουργία των ομάδων εργασίας, ενώ τα υπόλοιπα θέματα της Η.Δ. καθορίζονται με απόφαση που λαμβάνεται, πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, από την απερχόμενη Δ.Ε./Ε.Ε.Χ.
Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας και την εκλογή προεδρείου, γίνεται ενημέρωση από τον πρόεδρο της Κ.ΕΦ.Ε. για τη διαδικασία εκλογής των μελών της Δ.Ε.. Ακολουθούν σύντομες τοποθετήσεις από τους αντιπροσώπους - για χρονικό διάστημα που καθορίζεται από το σώμα - και ακολουθεί η ονομαστική ψηφοφορία.
Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας συνεχίζεται η σύνοδος της ΣτΑ με τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Β. Τακτικές Σύνοδοι

1. Η ΣτΑ συγκαλείται από την Δ.Ε., σύμφωνα με την παραγρ. 3 του άρθρου 8 του Ν. 1804/88, σε τακτικές Συνόδους δύο φορές το χρόνο.
2. Οι τακτικές Σύνοδοι της ΣτΑ συγκαλούνται η πρώτη τον Ιούνιο και η δεύτερη το Δεκέμβριο κάθε έτους, εκτός αν η ΣτΑ άλλως αποφασίσει μετά από πρόταση της Δ.Ε.
3. Τόπος σύγκλησης της τακτικής Συνόδου της ΣτΑ ορίζεται η έδρα της ΕΕΧ, εκτός αν άλλως αποφασίσει η ΣτΑ.
4. Η πρόσκληση για τη σύγκληση τακτικής Συνόδου αποστέλλεται με ταχυδρομική, συστημένη, προσωπική επιστολή σε όλα τα μέλη της ΣτΑ, τριάντα (30) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της σύγκλησης και δημοσιεύεται και στις έντυπες εκδόσεις της ΕΕΧ, οι οποίες εκδίδονται υποχρεωτικά και αποστέλλονται έγκαιρα στα μέλη της ΕΕΧ και συνοδεύεται υποχρεωτικά από μια συνοπτική έκθεση πεπραγμένων της Δ.Ε. για το διάστημα από τη προηγούμενη σύνοδο της ΣτΑ μέχρι την ημέρα της πρόσκλησης. Η πρόσκληση αναρτάται επίσης σε εμφανές σημείο στα γραφεία της έδρας της ΕΕΧ και των Περιφερειακών Τμημάτων της.
Στην πρόσκληση αναγράφονται υποχρεωτικά, η ημερομηνία, η ημέρα της εβδομάδος και η ώρα της πρώτης Συνεδρίασης της Συνόδου, η προβλεπόμενη διάρκεια της Συνόδου, ο αριθμός των συνεδριάσεων, ο τόπος διεξαγωγής της Συνόδου και τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.
Η πρόσκληση θα συνοδεύεται από περιλήψεις των εισηγήσεων στα θέματα της Η.Δ.
Υποχρεωτικά θέματα κατά τις τακτικές και έκτακτες συνόδους είναι :
- Εκλογή Προεδρείου,
- Οριστικοποίηση της Ημερήσιας Διάταξης,
- Έγκριση Πρακτικών της προηγούμενης Συνόδου της ΣτΑ,
- Απάντηση της Δ.Ε. σε έγγραφες ερωτήσεις και διευκρινήσεις που υποβλήθηκαν από μέλη της ΣτΑ μέχρι σαρανταοκτώ (48) ώρες πριν από τη σύγκληση της Συνόδου της ΣτΑ, χωρίς να ακολουθήσει συζήτηση.
Μέχρι την προηγούμενη ημέρα από την ημερομηνία σύγκλησης της τακτικής Συνόδου της ΣτΑ παρέχεται υποχρεωτικά προς τα μέλη της που θα το ζητήσουν οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά (βιβλία κτλ.), τα πρακτικά των προηγούμενων Συνόδων της ΣτΑ, τα πρακτικά των Συνεδριάσεων της Δ.Ε., το Μητρώο μελών της ΕΕΧ κτλ.
5. Κατά τις τακτικές Συνόδους:
α) Εγκρίνονται τα πρακτικά της προηγούμενης Συνόδου της ΣτΑ,
β) Εκτίθενται από τη Δ.Ε. εν συντομία τα πεπραγμένα που δεν περιλαμβάνονται στην αποσταλείσα έκθεση,
γ) Χαράσσεται η γενική πολιτική της Ε.Ε.Χ. και λαμβάνονται αποφάσεις για την παραπέρα πορεία της,
δ) Συζητείται γενικά κάθε θέμα που αναγράφεται στην Η.Δ. της Συνόδου,
ε) Ειδικά στην τακτική Σύνοδο του Ιουνίου εγκρίνεται ο οικονομικός απολογισμός του προηγούμενου έτους και ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του επομένου έτους.
Πριν από τη έγκριση διαβάζεται η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής από τον πρόεδρο ή από μέλος αυτής, πάνω στη διαχείριση των οικονομικών της ΕΕΧ.
Η ΣτΑ απαλλάσσει τη Δ.Ε. από τις ευθύνες για τη διαχείριση των οικονομικών της ΕΕΧ.

Γ. Έκτακτες Σύνοδοι

1. Οι έκτακτες Σύνοδοι της ΣτΑ, συγκαλούνται, σύμφωνα με την παράγρ. 3 του άρθρου 8 του Ν. 1804/88, είτε με απόφαση της Δ.Ε., είτε με αίτηση προς τη Δ.Ε. του ενός πέμπτου (1/5) των μελών της ΣτΑ για ορισμένο θέμα.
Όταν το ζητήσει το ένα πέμπτο (1/5) των μελών, η σύγκληση της ΣτΑ πρέπει να γίνει μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
2. Τόπος σύγκλησης της έκτακτης Συνόδου της ΣτΑ ορίζεται η έδρα της ΕΕΧ, εκτός αν άλλως αποφασίσει η Δ.Ε.
3. Οι προσκλήσεις προς τα μέλη της ΣτΑ αποστέλλονται σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αιτήσεως του ενός πέμπτου (1/5) των μελών της.
Οι προσκλήσεις γίνονται υποχρεωτικά με τηλεγραφήματα και με δημοσίευση σε δύο (2) τουλάχιστον εφημερίδες των Αθηνών ή/και της Θεσ/νίκης.
4. Κατά την έκτακτη σύγκληση της ΣτΑ από τη Δ.Ε., ακολουθείται ο τρόπος σύγκλησης ο οποίος αναφέρεται στις τακτικές Συνόδους, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος, οπότε ακολουθείται ο τρόπος, που αφορά την έκτακτη Σύνοδο της ΣτΑ μετά από αίτηση προς τη Δ.Ε. του ενός πέμπτου (1/5) των μελών της ΣτΑ.
5. Θέματα της Η.Δ. της έκτακτης Συνόδου της ΣτΑ είναι αυτά τα οποία ορίζονται με την αίτηση σύγκλησης και όσα έκτακτα και σοβαρά κρίνει η Δ.Ε. Τα θέματα, τα οποία προσθέτει η Δ.Ε. έπονται εκείνων, τα οποία ορίζονται με την αίτηση του ενός πέμπτου (1/5) των μελών της ΣτΑ.
6. Μετά την τηλεγραφική ειδοποίηση των μελών της ΣτΑ ακολουθεί η αποστολή με κατεπείγουσα επιστολή και με ευθύνη της Δ.Ε. :
α) Περίληψης θεμάτων που πρότειναν για συζήτηση τα μέλη της ΣτΑ που ζήτησαν τη σύγκλησή της.
β) Περίληψη των θεμάτων που πρότεινε η Δ.Ε.

Δ. Τελευταία Σύνοδος

Επικείμενης της λήξης της θητείας των οργάνων Διοίκησης της Ε.Ε.Χ. συγκαλείται η τελευταία σύνοδος της ΣτΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου (εφόσον οι εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου), σύμφωνα με τον "ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Χ."


'Aρθρο 4
Ταμειακή Τακτοποίηση

Κάθε μέλος της ΣτΑ οφείλει να είναι ταμειακά τακτοποιημένο μέχρι και το τέλος του έτους κατά το οποίο πραγματοποιείται η Σύνοδος της ΣτΑ. Εφόσον η σύνοδος της ΣτΑ πραγματοποιείται το πρώτο τετράμηνο του έτους, τα μέλη της μπορούν να είναι ταμιακά τακτοποιημένα μέχρι και το τέλος του προηγούμενου έτους.
Οικονομική τακτοποίηση των μελών μπορεί να γίνει μέχρι και πριν από την έναρξη της συνόδου της ΣτΑ.


'Aρθρο 5
Απαρτία

1. Η ΣτΑ σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 8 του Ν. 1804/88, βρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.
Αν δεν επιτευχθεί η απαρτία αυτή, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται χωρίς νέα πρόσκληση την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας στον ίδιο τόπο, οπότε αρκεί για την απαρτία το ένα τέταρτο (1/4) των μελών της.
Η απαρτία διαπιστώνεται οποτεδήποτε σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου. Διαπίστωση έλλειψης απαρτίας μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος από μέλος της ΣτΑ έχει σαν συνέπεια τη διακοπή της Συνεδρίασης.
2. Η απαρτία διαπιστώνεται με την υπογραφή των προσερχόμενων μελών της ΣτΑ στην ιδιαίτερη κατάσταση, η οποία αποτελεί μέρος των πρακτικών.
3. Σε περίπτωση μη απαρτίας και με το ένα τέταρτο (1/4) των μελών της ΣτΑ όπως αναφέρεται στην παράγρ. 4 του άρθρου 8 του Ν. 1804/88, κατά τη δεύτερη εβδομάδα, συγκαλείται νέα σύνοδος της ΣτΑ με απόφαση και ευθύνη της Δ.Ε..
4. Ο κατάλογος των μελών της ΣτΑ ενημερώνεται με ευθύνη της Δ.Ε.
5. Η ενημέρωση του καταλόγου των μελών της ΣτΑ αφορά περιπτώσεις έγγραφης παραίτησης, θανάτου, έκπτωσης, αντικατάστασης, αποποίησης.
6. Σε περίπτωση παραίτησης, την ημέρα της σύγκλησης της ΣτΑ ο αντικαταστάτης του παραιτηθέντος συμμετέχει κανονικά στη σύνοδο, μετά την οριστικοποίηση της αντικατάστασης, αλλά δεν συμμετέχει στην εκλογή του Προεδρείου της ΣτΑ.
7. Τυχόν μεταβολές του καταλόγου των μελών της ΣτΑ ανακοινώνονται στην αρχή της κάθε Συνόδου και εγκρίνονται / επικυρώνονται σύμφωνα με το Πρακτικό της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.ΕΦ.Ε) από τη ΣτΑ. Λεπτομέρειες αναφέρονται στην απόφαση της ΣτΑ, κάθε Συνόδου και επικυρώνονται από τη ΣτΑ, σύμφωνα με το πρακτικό της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.ΕΦ.Ε.).


'Aρθρο 6
Ημερήσια Διάταξη

1. Η Ημερήσια Διάταξη των θεμάτων της Συνόδου της ΣτΑ και η σειρά συζήτησης αυτών γίνεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 1804/88.
2. Η Η.Δ. καταρτίζεται έγκαιρα με ευθύνη της Δ.Ε., ώστε να αποσταλεί στα μέλη της ΣτΑ τριάντα (30) ημέρες πριν από τη σύγκλησή της μαζί με τις σχετικές εισηγήσεις.
3. Θέμα που θα υποβληθεί από το ένα πέμπτο (1/5) των μελών της ΣτΑ μέχρι είκοσι (20) ημέρες πριν από την τακτική Σύνοδο συμπεριλαμβάνεται ως θέμα της Η.Δ. της Συνόδου και η Δ.Ε. υποχρεούται να κοινοποιήσει έγκαιρα στα μέλη της ΣτΑ το θέμα, καθώς και σχετική εισήγηση.
4. Κατά το διάστημα των είκοσι ημερών πριν από τη σύγκληση της Συνόδου της ΣτΑ και εφόσον το ζητήσει το ένα πέμπτο (1/5) των μελών της από τη Δ.Ε. εγγράφως και με εισήγηση, προστίθεται θέμα στο τέλος της Η.Δ., εκτός εάν άλλως αποφασίσει η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΣτΑ στην αρχή της Συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή η γραπτή εισήγηση μοιράζεται στα μέλη της ΣτΑ πριν από την έναρξη της Συνόδου.
5. Κανένα θέμα της Η.Δ. δεν συζητείται εάν δεν υπάρχει γραπτή εισήγηση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραπάνω παραγράφους.
6. Εφόσον, κατά την έναρξη της Συνόδου προταθεί από το ένα πέμπτο των μελών για συζήτηση ένα θέμα, ως σοβαρό και έκτακτο, χωρίς ή με γραπτή εισήγηση, με απόφαση της πλειοψηφίας μπαίνει προς συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των υπολοίπων θεμάτων.
7. Η Η.Δ. οριστικοποιείται κατά την έναρξη της Συνόδου της ΣτΑ.


'Aρθρο 7
Έναρξη Συνόδου ΣτΑ και εκλογή προεδρείου

1. Την έναρξη της Συνόδου της ΣτΑ κηρύσσει ο Πρόεδρος της Δ.Ε. της ΕΕΧ. ο οποίος αναπτύσσει συντομότατα το σκοπό αυτής.
Σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου τον αναπληρώνει ο νόμιμος αντικαταστάτης του σύμφωνα με την παραγρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 1804/88.
2. Στη συνέχεια η ΣτΑ εκλέγει, με ανάταση των χεριών, τριμελές προεδρείο της Συνόδου το οποίο διευθύνει τη διεξαγωγή των εργασιών της.
3. Κανένα μέλος της Δ.Ε. δεν μπορεί να συμμετέχει στο τριμελές Προεδρείο της ΣτΑ.
4. Η ψηφοφορία για την εκλογή του προεδρείου της Συνόδου της ΣτΑ, διεξάγεται υποχρεωτικά μυστική αν το ζητήσει το ένα πέμπτο (1/5) των παρισταμένων και εχόντων δικαίωμα ψήφου μελών.
5. Στην περίπτωση της μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή προεδρείου της Συνόδου, αυτό εκλέγεται με το σύστημα της απλής αναλογικής σύμφωνα με την παραγρ. 8, του άρθρου 1, της απόφασης αριθμ. 1157/6.3.1985 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας (ΦΕΚ 125/Β΄/8.3.1985).


'Aρθρο 8
Εισηγήσεις

1. Οι εισηγήσεις για τα θέματα της Η.Δ. γίνονται από τα μέλη της Δ.Ε. σύμφωνα με την κατανομή αρμοδιοτήτων ή όπως ορίζονται μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο.
2. Η Δ.Ε. ή ο Πρόεδρός της μπορούν να αναθέσουν την ευθύνη εισήγησης σε :
α) Επιστημονικό Τμήμα της ΕΕΧ,
β) Μόνιμη ή Έκτακτη Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας της ΕΕΧ,
γ) υπάλληλο της ΕΕΧ.
3. Με απόφαση της Δ.Ε. μπορεί να ανατεθεί η ευθύνη εισήγησης, εκτός από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 2 και σε οποιονδήποτε ειδικό ή ομάδα ειδικών με το προς συζήτηση θέμα, με ή χωρίς αμοιβή.
4. Κάθε μέλος της ΣτΑ έχει το δικαίωμα να φέρει δική του εισήγηση για οποιοδήποτε θέμα της Η.Δ.
Οι εισηγήσεις προς τη ΣτΑ της ΕΕΧ υποβάλλονται από τους εισηγητές εγγράφως. Προφορικά γίνονται οι εισηγήσεις σε εξαιρετικές και έκτακτες περιπτώσεις καθώς και οι ενημερώσεις ή / και ανακοινώσεις, μόνο μετά από απόφαση της ΣτΑ που λαμβάνεται πριν από την οριστικοποίηση της Η.Δ.. Στην περίπτωση αυτή κατατίθενται τα σχετικά έγγραφα, εφόσον υπάρχουν, και γίνεται σχετική αναφορά στα πρακτικά της Συνόδου της ΣτΑ.


'Aρθρο 9
Διεξαγωγή Εργασιών

1. Μετά την εκλογή του προεδρείου της Συνόδου της ΣτΑ και πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της Η.Δ. επικυρώνονται τα πρακτικά της χρονολογικά αμέσως προηγούμενης Συνόδου και οριστικοποιείται η Η.Δ., καθώς και η σειρά συζήτησης των θεμάτων.
Σε περίπτωση έκτακτης Συνόδου της ΣτΑ εφόσον δεν υπάρχει χρόνος, η έγκριση των πρακτικών αναβάλλεται για την επόμενη τακτική Σύνοδο της ΣτΑ.
2. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Ε. της ΕΕΧ ενημερώνει για τους απόντες της προηγούμενης Συνόδου της ΣτΑ. και τα απόντα μέλη δικαιολογούν την απουσία τους.
Σύμφωνα με την παράγρ. 6 του άρθρου 8 του Ν. 1804/88, μέλη της ΣτΑ που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τρεις συνεχόμενες Συνόδους αντικαθίστανται από τους αναπληρωματικούς του ψηφοδελτίου με το οποίο εκλέχτηκαν. Η αντικατάσταση γίνεται με απόφαση της ΣτΑ.
3. Πριν από τη διαδικασία το προεδρείο της Συνόδου σε συνεργασία με τη Δ.Ε. προτείνει προς τα μέλη της ΣτΑ και το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου, ώστε τα μέλη να γνωρίζουν περίπου το πέρας των εργασιών της Συνόδου.
4. Κατά γενικό κανόνα ακολουθείται η εξής διαδικασία για κάθε θέμα:
α) Εισήγηση,
β) Διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον εισηγητή,
γ) Διευκρινιστικές απαντήσεις από τον εισηγητή,
δ) Έκφραση απόψεων και προτάσεις των μελών της ΣτΑ,
ε) Δευτερολογία του εισηγητή, ή και οποιουδήποτε μέλους της ΣτΑ,
ζ) Σύνοψη των προτάσεων από το προεδρείο και θέση αυτών σε ψηφοφορία.
5. Κανένα μέλος της ΣτΑ δε δικαιούται να λάβει το λόγο εάν δεν τον ζητήσει και δεν του δοθεί από το προεδρείο. Κατ΄εξαίρεση ο λόγος δίνεται αμέσως μόλις ζητηθεί προκειμένου περί διαδικαστικής πρότασης, ένστασης, ή προσωπικού θέματος. Το προεδρείο μπορεί να καθορίσει χρονικό όριο για κάθε ομιλητή, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του θέματος και το διαθέσιμο χρόνο. Κανένας δεν δικαιούται να διακόπτει τον ομιλητή. Το προεδρείο δικαιούται, μετά από προειδοποίηση, να αφαιρέσει το λόγο από ομιλητή εάν αυτός είναι εκτός θέματος ή έχει υπερβεί τον προκαθορισμένο χρόνο ομιλίας.
6. Μέλος της ΣτΑ που θεωρεί ότι δημιουργείται προσωπικό για τον εαυτό του θέμα, δικαιούται να ζητήσει το λόγο. Το προεδρείο ζητάει διευκρινίσεις και από τις δύο πλευρές και η ΣτΑ κρίνει αν υπάρχει προσωπικό θέμα, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση. Αν αποφασιστεί ότι πρόκειται για προσωπικό θέμα δίνεται ο λόγος και στις δύο πλευρές για χρόνο που δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) λεπτά για τον καθένα, με δικαίωμα δευτερολογίας του θιγόμενου μέλους για χρόνο που δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) λεπτά. Γενίκευση της συζήτησης για προσωπικό θέμα γίνεται μόνο με τη διαδικασία των εκτός Η.Δ. θεμάτων.
7. Με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων μελών της ΣτΑ είναι δυνατόν να επαναληφθεί ο κύκλος συζήτησης ενός θέματος, εφόσον κρίνεται ότι πρέπει να αναλυθεί περισσότερο πριν από τη λήψη της απόφασης. Στην περίπτωση αυτή επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφου 3 πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, στο μισό χρόνο που δόθηκε αναλόγως στην πρώτη συζήτηση και χωρίς να επιτρέπονται δευτερολογίες.


'Aρθρο 10
Αρμοδιότητες Προεδρείου

1. Οι αρμοδιότητες του προεδρείου της ΣτΑ είναι :
α) Να διευθύνει τις εργασίες της Συνόδου της ΣτΑ και,
β) Να τηρεί την Η.Δ. και το χρονοδιάγραμμα εργασιών, όπως έχει καθοριστεί από τη ΣτΑ.
γ) Να παραδίδει, μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, στο Γενικό Γραμματέα της Δ.Ε. όλο το έγγραφο υλικό της συνόδου της ΣτΑ.
2. Οι αποφάσεις του προεδρείου της Συνόδου κατά τη διαδικασία, αίρονται με απόφαση της ΣτΑ μετά από διαδικαστική πρόταση μέλους αυτής.


'Aρθρο 11
Λήψη Αποφάσεων

1. Οι αποφάσεις της Συνόδου της ΣτΑ λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών της, μετά από ψηφοφορία μυστική ή με ανάταση των χεριών.
2. Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται αν το ζητήσει το ένα πέμπτο (1/5) των παρόντων μελών της ΣτΑ. Επί προσωπικών θεμάτων γίνεται υποχρεωτικά μυστική ψηφοφορία. Τα μέλη απαντούν ΥΠΕΡ με ένα ΝΑΙ ή ΚΑΤΑ με ένα ΟΧΙ ή ρίπτουν λευκό, στην κάθε πρόταση.
3. Οι ψηφοφορίες διεξάγονται με ευθύνη του προεδρείου της Συνόδου της ΣτΑ.
4. Σε περίπτωση ισοψηφίας ακολουθεί νέα συζήτηση, δευτερολογίες και νέα ψηφοφορία. Σε περίπτωση και νέας ισοψηφίας δεν λαμβάνεται απόφαση και το θέμα παραπέμπεται σε επόμενη τακτική ή έκτακτη Σύνοδο της ΣτΑ.
5. Για θεσμικά θέματα απαιτείται λήψη απόφασης με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της ΣτΑ.


'Aρθρο 12
Πρακτικά Συνεδριάσεων των Συνόδων της ΣτΑ

1. Σε κάθε Σύνοδο της ΣτΑ τηρούνται πρακτικά με τον προσφορότερο, κατά την κρίση της Δ.Ε. τρόπο, με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα της, ο οποίος μπορεί να επικουρείται στο έργο του από τον Ειδικό Γραμματέα ή/και από υπαλλήλους της ΕΕΧ ή από εξωτερικούς συνεργάτες.
2. Τα πρακτικά περιλαμβάνουν απαραιτήτως:
α) Τον αριθμό της Συνόδου της ΣτΑ, ο οποίος πρέπει να είναι συνεχής για όλη τη διάρκεια της θητείας της ΣτΑ και το χαρακτηρισμό της Συνόδου (τακτική, ή έκτακτη),
β) Την ημερομηνία και τον τόπο πραγματοποίησης της Συνόδου,
γ) Τα παρόντα και τα απόντα μέλη της ΣτΑ ονομαστικά,
δ) Την Ημερήσια Διάταξη,
ε) Περίληψη της εισήγησης σε κάθε συζητούμενο θέμα, των προτάσεων που διατυπώθηκαν, το αποτέλεσμα της(των) ψηφοφορίας(ων) που τυχόν πραγματοποιήθηκαν, καθώς και την τελική απόφαση που λαμβάνεται.
Οι αποφάσεις της ΣτΑ διατυπώνονται με τρόπο σαφή και κατά το δυνατόν αριθμούνται σε συνεχή αρίθμηση σε όλη τη διάρκεια της θητείας της ΣτΑ και δημοσιεύονται στο επόμενο τεύχος των Χημικών Χρονικών.
3. Τα μέλη της ΣτΑ δικαιούνται να ζητήσουν την ονομαστική αναφορά της ψήφου τους (θετικής, αρνητικής, λευκής ή αποχής) στα πρακτικά, καθώς και σύντομη καταχώρηση των απόψεών τους που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση, εφόσον καταθέσουν σχετική γραπτή περίληψη στο Γενικό Γραμματέα της Δ.Ε. μέχρι το μεσημέρι της επόμενης από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος.
4. Στα μέλη της ΣτΑ αποστέλλονται μέσα σε εξήντα (60) ημέρες αποσπάσματα των πρακτικών στα οποία περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις τους. Τα μέλη της ΣτΑ υποχρεούνται, μέσα σε είκοσι (20) ημέρες, να αποστείλουν γραπτά τις διορθώσεις τους. Στην περίπτωση που δεν αποστείλουν διορθώσεις θεωρείται ότι συμφωνούν με την απόδοση των πρακτικών.
Τα πρακτικά θεωρούνται ότι είναι οριστικά εφόσον συμπεριληφθούν όλες οι έγγραφες διορθώσεις που απέστειλαν τα μέλη της ΣτΑ, επικυρώνονται στην αμέσως επόμενη Σύνοδο, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παράγρ. 1 του άρθρου 9, και υπογράφονται από το προεδρείο της Συνόδου της ΣτΑ στην οποία αναφέρονται, καθώς και από τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα της ΕΕΧ.
Μετά τη διόρθωσή τους τα πρακτικά είναι στη διάθεση των μελών της ΣτΑ το αργότερο τριάντα (30) ημέρες πριν από την επόμενη ΣτΑ.
Σε περίπτωση που υπάρξει αντίρρηση ή διαφωνία για τα πρακτικά αποφαίνεται η ΣτΑ.
Με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα της ΕΕΧ τηρείται αρχείο πρακτικών Συνόδων της ΣτΑ. Για τη φύλαξη του αρχείου των πρακτικών των Συνόδων της ΣτΑ είναι υπεύθυνος υπάλληλος της ΕΕΧ που ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα.


'Aρθρο 13
Συμμετοχή στις Συνόδους της ΣτΑ - Λοιπά θέματα

1. Σύμφωνα με την παράγρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 1804/88, στις Συνόδους της ΣτΑ μπορούν να παρίστανται και να λαμβάνουν το λόγο οι πρόεδροι των Δ.Ε.Π.Τ., ή οι οριζόμενοι από την Δ.Ε.Π.Τ. εκπρόσωποι των Περιφερειακών Τμημάτων χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η ΣτΑ μπορεί να καλεί στις Συνεδριάσεις της τους Προέδρους ή εκπροσώπους των Επιστημονικών Τμημάτων και Επιτροπών καθώς και υπαλλήλους της ΕΕΧ για να δώσουν πληροφορίες, καθώς επίσης και άλλα πρόσωπα για να ακούσει τη γνώμη τους.
2. Η κάλυψη των εξόδων των μελών της ΣτΑ που διαμένουν εκτός του τόπου διεξαγωγής της Συνόδου της ΣτΑ, αφορά βασικά τις δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.
Εναπόκειται στα ενδιαφερόμενα μέλη της ΣτΑ η ανεύρεση του οικονομικότερου δυνατού τρόπου για τη δαπάνη μετακίνησής του, εφόσον δεν εξασφαλιστεί αυτή από τη Δ.Ε./Ε.Ε.Χ..
Η εξόφληση από την ΕΕΧ των δαπανών μετακίνησης και διαμονής γίνεται με βάση τα παραστατικά εξόδων.
3. Η αποζημίωση των μελών των Συλλογικών Οργάνων καθορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για τους λειτουργούς του Δημοσίου.
4. Τα μέλη της ΣτΑ εφόσον είναι υπάλληλοι ή μισθωτοί του Δημόσιου ή Ιδιωτικού Τομέα, δικαιούνται άδεια απουσίας χωρίς αποδοχές μέχρι τρείς (3) ημέρες το χρόνο για να συμμετέχουν στις Συνόδους της ΣτΑ.


'Aρθρο 14
Έγκριση και Τροποποίηση του Κανονισμού

Έγκριση και Τροποποίηση του Κανονισμού 1. Ο παρών Κανονισμός εγκρίθηκε με την απόφαση 4 - 99 / 24.1.1999 που πάρθηκε στην 3η Σύνοδο της 4ης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) της ΕΕΧ (1997 - 2000) και επικυρώθηκε, μετά την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων που είχαν υποβληθεί, με την απόφαση 1η- 00 / 19.2.2000 που πάρθηκε στη 5η Σύνοδο της 4ης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) της ΕΕΧ (1997 - 2000).

Ο παρών Κανονισμός μπορεί να τροποποιηθεί με νέα απόφαση της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) της ΕΕΧ.

Κατηγορία ΕΕΧ
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015 13:49

Οργανόγραμμα

Οργάνωση

1. Υπηρεσίες της Ε.Ε.Χ. είναι η κεντρική και τα περιφερειακά τμήματα.

2. Τα περιφερειακά τμήματα ασκούν τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τους σκοπούς της Ε.Ε.Χ. για κάθε θέμα που έχει σχέση με την περιφέρειά τους και ιδίως :

α) προωθούν την πολιτική της Ε.Ε.Χ. στην περιφέρεια τους.

β) συμβάλλουν στη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής της Ε.Ε.Χ. σε γενικά θέματα και μεταφέρουν τις απόψεις της περιφέρειας στα κεντρικά όργανα.

γ) ασχολούνται με τα ειδικά προβλήματα της περιφέρειάς τους.

3. Τα περιφερειακά τμήματα διαρθρώνονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η κατά τόπο αρμοδιότητά τους να ανταποκρίνεται στις γεωγραφικές συνθήκες, στη διοικητική διαίρεση και στην κατανομή του χημικού δυναμικού της χώρας.

4. Η ίδρυση, κατάργηση ή αναδιάρθρωση των περιφερειακών τμημάτων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ύστερα από γνώμη της ΣτΑ. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν την έδρα, τις αρμοδιότητες, τα προσωρινά όργανα μέχρι τις πρώτες εκλογές και γενικά την οργάνωση και λειτουργία των περιφερειακών τμημάτων καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

5. Μέλη των περιφερειακών τμημάτων εγγράφονται υποχρεωτικά όσα μέλη της Ε.Ε.Χ. έχουν μόνιμη κατοικία ή επαγγελματική έδρα στην περιφέρειά τους. Η εγγραφή σε περισσότερα από ένα τμήματα απαγορεύεται.

Όργανα

1. Όργανα της Ε.Ε.Χ. είναι τα κεντρικά όργανα διοίκησης, τα περιφερειακά όργανα διοίκησης και τα πειθαρχικά συμβούλια.

2. τα κεντρικά όργανα διοίκησης της Ε.Ε.Χ. είναι τα εξής :

α) η Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ),

β) η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.),

γ) η Ελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε.)

3. Τα περιφερειακά όργανα της Ε.Ε.Χ. είναι τα εξής :

α) η Συνέλευση Περιφερειακού Τμήματος (Σ.Π.Τ.),

β) η Διοικούσα Επιτροπή Περιφερειακού Τμήματος (Δ.Ε.Π.Τ.),

γ) η Τοπική Ελεγκτική Επιτροπή (Τ.Ε.Ε.)

4. Για την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου στα μέλη της Ε.Ε.Χ. συνιστώνται στην έδρα της τα εξής πειθαρχικά συμβούλια :

α) το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο,

β) το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Κατηγορία ΕΕΧ
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015 13:49

Θεσμικό Πλαίσιο

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Α Θ Η Ν Α
25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1988
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΑΡΙΘΜΟΣ
ΦΥΛΛΟΥ
177

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 1804

Ένωση Ελλήνων Χημικών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


 

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή :


Aρθρο 1
Επωνυμία και Έδρα

1. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.

2. Έδρα της Ε.Ε.Χ. ορίζεται η Αθήνα.


Aρθρο 2
Σκοπός και Αρμοδιότητες

1. Σκοπός της Ε.Ε.Χ. είναι η προαγωγή της επιστήμης της χημείας στη βιομηχανία, στην τεχνολογία, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στον έλεγχο, καθώς και η αξιοποίησή της για την αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

2. Η Ε.Ε.Χ. είναι σύμβουλος του κράτους και έχει ιδίως τις εξής αρμοδιότητες:

α) Μελετά με δική της πρωτοβουλία ή έπειτα από ανάθεση ή αίτηση, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς ή επιστημονικούς φορείς, οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τη χημεία και τις εφαρμογές της και διατυπώνει απόψεις για τη σχετική με τα θέματα αυτά νομοθεσία

β) Παρέχει κάθε δυνατή ενίσχυση για την εφαρμογή των επιστημονικών δεδομένων χημείας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

γ) Γνωμοδοτεί, ύστερα από αίτηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου ή άλλων φορέων του δημοσίου τομέα ή συνδικαλιστικών οργανώσεων για οποιοδήποτε θέμα χημικού ελέγχου, χημικής έρευνας και τεχνολογίας, χημικής εκπαίδευσης και οργάνωσης των χημικών υπηρεσιών του κράτους.

δ) Συμβάλλει στην προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην εξασφάλιση υγιεινών και ασφαλών συνθηκών εργασίας.

ε) Εκδίδει ενημερωτικά και επιστημονικά έντυπα και άλλες ειδικές εκδόσεις και μεριμνά για την ενημέρωση της κοινής γνώμης με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητας της, εκλαϊκεύοντας και βοηθώντας στην ευρύτερη κατανόηση των σχετικών θεμάτων και προβλημάτων.

στ) Μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς χημείας ή άλλους συναφείς οργανισμούς, αναπτύσσει σχέσεις με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών και με άλλες επιστημονικές και επαγγελματικές οργανώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού και οργανώνει συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για την προώθηση του σκοπού της.

ζ) Συλλέγει στατιστικά στοιχεία σε θέματα της αρμοδιότητας της, δημιουργεί και εμπλουτίζει χημικές βιβλιοθήκες, κέντρα πληροφοριών και τεκμηρίωσης και φροντίζει για την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των μελών και για την προαγωγή και προστασία του κύρους τους και την προβολή του κοινωνικού τους ρόλου.

η) Μεριμνά για την προστασία του χημικού επαγγέλματος και ιδίως για την προστασία των επαγγελματικών, οικονομικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

θ) Μελετά νέες μορφές επαγγελματικής οργάνωσης και εργασίας των μελών της και ασκεί σε αυτά πειθαρχική εξουσία.

3. Η Ε.Ε.Χ. επιδιώκει:

α) την ανάπτυξη της επιστημονικής καθώς και της επαγγελματικής συνείδησης στα μέλη της,

β) την ανάπτυξη και προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της.


Aρθρο 3
Μέλη

1. Τα μέλη της Ε.Ε.Χ. διακρίνονται σε τακτικά, ομότιμα και επίτιμα. Τακτικά και ομότιμα μέλη της Ε.Ε.Χ. μπορούν να γίνουν μόνο έλληνες υπήκοοι ή ομογενείς που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Επίτιμα μέλη της Ε.Ε.Χ. μπορούν να γίνουν έλληνες και ξένοι υπήκοοι.

2. Ως τακτικά μέλη της Ε.Χ.Χ. εγγράφονται υποχρεωτικά μετά τη λήψη του πτυχίου τους όλοι οι πτυχιούχοι χημικών τμημάτων:

α) των σχολών θετικών επιστημών των ελληνικών πανεπιστημίων,

β) των ομοταγών ανωτάτων σχολών του εξωτερικού

γ) της παλιάς σχολής των φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Ως τακτικά μέλη της Ε.Ε.Χ. εγγράφονται επίσης υποχρεωτικά οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος χημικών τμημάτων σχολών θετικών επιστημών ελληνικών οι ομοταγών αλλοδαπών πανεπιστημίων, εφ' όσον ασκούν το επάγγελμα του χημικού.

4. Ομότιμα μέλη της Ε.Ε.Χ. γίνονται τα τακτικά μέλη της Ε.Ε.Χ. όταν παύσουν να ασκούν το επάγγελμα του χημικού, μετά τη καθ΄ οιονδήποτε τρόπο συνταξιοδότησή τους.

5. Επίτιμα μέλη της Ε.Ε.Χ. μπορεί να ανακηρυχθούν με απόφαση της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ), που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της, χημικοί και μη που έχουν προσφέρει εξαιρετικές ή ειδικές υπηρεσίες για την ευόδωση των σκοπών της Ε.Ε.Χ. ή έχουν διακριθεί στην επιστήμη της χημείας.

6. Δεν επιτρέπεται να είναι μέλη της Ε.Ε.Χ.:

α) όσοι έχουν τεθεί σε δικαστική απαγόρευση ή δικαστική αντίληψη,

β) όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα.

7. Οι χημικοί μηχανικοί που κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού είναι εγγεγραμμένοι στην Ε.Ε.Χ. εξακολουθούν να παραμένουν μέλη της, εκτός εάν ζητήσουν τη διαγραφή τους.


Aρθρο 4
Δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών

1. Τα τακτικά μέλη της Ε.Ε.Χ. έχουν τα εξής δικαιώματα:

α) να ασκούν επάγγελμα ή δραστηριότητα χημικού,

β) να εκλέγουν και να εκλέγονται σε όλα τα όργανα της Ε.Ε.Χ., σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού,

γ) να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της Ε.Ε.Χ.,

δ) να παρίστανται στις συνεδριάσεις της ΣτΑ και αν δεν είναι μέλη της , χωρίς δικαίωμα λόγου ή ψήφου,

ε) να ζητούν από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.Χ. ενημέρωση για συγκεκριμένο θέμα που αφορά τις δραστηριότητες της.

2. Τα ομότιμα μέλη της Ε.Ε.Χ. έχουν τα δικαιώματα των περιπτώσεων β', γ' δ' και ε' της παραγράφου 1.

3. Τα επίτιμα μέλη της Ε.Ε.Χ. έχουν τα δικαιώματα των περιπτώσεων γ' και δ' της παραγράφου 1.

4. Όλα τα μέλη της Ε.Ε.Χ. έχουν την υποχρέωση να συμβάλλουν στην εκπλήρωση των σκοπών της.

5. Τα τακτικά μέλη της Ε.Ε.Χ. έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες της Ε.Ε.Χ., να τηρούν τους σχετικούς με την άσκηση του επαγγέλματος νόμους και κανονισμούς, να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων της Ε.Ε.Χ., να εκτελούν τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους, να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους και να εκπληρώνουν κάθε άλλη οικονομική υποχρέωσή τους προς την Ε.Ε.Χ.


Aρθρο 5
Δελτίο ταυτότητας χημικού

1. Το επάγγελμα του χημικού μπορούν να ασκούν μόνο τα τακτικά μέλη της Ε.Ε.Χ. Η ιδιότητα του τακτικού μέλους αποδεικνύεται με δελτίο ταυτότητας που χορηγείται υποχρεωτικά από την Ε.Ε.Χ. κάθε τρία χρόνια. Ο χημικός που έχει παύσει να είναι τακτικό μέλος της Ε.Ε.Χ. οφείλει μέσα σε ένα μήνα να επιστρέψει το δελτίο ταυτότητάς του στην Ε.Ε.Χ. Μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση αυτού του νόμου η Ε.Ε.Χ. οφείλει να εφοδιάσει τα τακτικά μέλη της με δελτίο ταυτότητας. Η ταυτότητα του τακτικού μέλους της Ε.Ε.Χ. αποτελεί απόδειξη ότι το μέλος έχει τα νόμιμα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος του χημικού.

2. Ο χημικός χρησιμοποιεί σφραγίδα στην οποία υποχρεωτικά αναγράφεται το ονοματεπώνυμό του, η ακριβής διεύθυνσή του και ο αριθμός μητρώου εγγραφής του στην Ε.Ε.Χ.


Aρθρο 6
Οργάνωση

1. Υπηρεσίες της Ε.Ε.Χ. είναι η κεντρική και τα περιφερειακά τμήματα.

2. Τα περιφερειακά τμήματα ασκούν τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τους σκοπούς της Ε.Ε.Χ. για κάθε θέμα που έχει σχέση με την περιφέρειά τους και ιδίως :

α) προωθούν την πολιτική της Ε.Ε.Χ. στην περιφέρεια τους.

β) συμβάλλουν στη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής της Ε.Ε.Χ. σε γενικά θέματα και μεταφέρουν τις απόψεις της περιφέρειας στα κεντρικά όργανα.

γ) ασχολούνται με τα ειδικά προβλήματα της περιφέρειάς τους.

3. Τα περιφερειακά τμήματα διαρθρώνονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η κατά τόπο αρμοδιότητά τους να ανταποκρίνεται στις γεωγραφικές συνθήκες, στη διοικητική διαίρεση και στην κατανομή του χημικού δυναμικού της χώρας.

4. Η ίδρυση, κατάργηση ή αναδιάρθρωση των περιφερειακών τμημάτων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ύστερα από γνώμη της ΣτΑ. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν την έδρα, τις αρμοδιότητες, τα προσωρινά όργανα μέχρι τις πρώτες εκλογές και γενικά την οργάνωση και λειτουργία των περιφερειακών τμημάτων καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

5. Μέλη των περιφερειακών τμημάτων εγγράφονται υποχρεωτικά όσα μέλη της Ε.Ε.Χ. έχουν μόνιμη κατοικία ή επαγγελματική έδρα στην περιφέρειά τους. Η εγγραφή σε περισσότερα από ένα τμήματα απαγορεύεται.


Aρθρο 7
Όργανα

1. Όργανα της Ε.Ε.Χ. είναι τα κεντρικά όργανα διοίκησης, τα περιφερειακά όργανα διοίκησης και τα πειθαρχικά συμβούλια.

2. τα κεντρικά όργανα διοίκησης της Ε.Ε.Χ. είναι τα εξής :

α) η Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ),

β) η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.),

γ) η Ελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε.)

3. Τα περιφερειακά όργανα της Ε.Ε.Χ. είναι τα εξής :

α) η Συνέλευση Περιφερειακού Τμήματος (Σ.Π.Τ.),

β) η Διοικούσα Επιτροπή Περιφερειακού Τμήματος (Δ.Ε.Π.Τ.),

γ) η Τοπική Ελεγκτική Επιτροπή (Τ.Ε.Ε.)

4. Για την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου στα μέλη της Ε.Ε.Χ. συνιστώνται στην έδρα της τα εξής πειθαρχικά συμβούλια :

α) το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο,

β) το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.


Aρθρο 8
Συνέλευση των Αντιπροσώπων

1. Η ΣτΑ αποτελεί το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο της Ε.Ε.Χ., που είναι αντιπροσωπευτικό όλων των μελών της. Αποτελείται από 60 αιρετά μέλη και έχει τις εξής αρμοδιότητες :

α) χαράσσει τη γενική πολιτική της Ε.Ε.Χ. στα πλαίσια της οποίας οφείλουν να δρουν τα όργανά της,

β) εκλέγει τα μέλη της Δ.Ε.,

γ) ανακαλεί, εφ' όσον συντρέχει σπουδαίος λόγος, τα μέλη της Δ.Ε. και της Δ.Ε.Π.Τ.,

δ) εγκρίνει τον ετήσιο προγραμματισμό και απολογισμό της επιστημονικής και λοιπής δραστηριότητας της Ε.Ε.Χ.

ε) ελέγχει και ψηφίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων μετά από αναλυτική πρόταση της Δ.Ε.

στ) ελέγχει και εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό του έτους που έληξε,

ζ) ανακηρύσσει τα επίτιμα μέλη,

η) λαμβάνει απόφαση για κάθε άλλο θέμα που υποβάλλεται σ' αυτήν από τη Δ.Ε. ή ύστερα από έγγραφη αίτηση ενός πέμπτου τουλάχιστον των μελών της ΣτΑ, το οποίο υποχρεωτικά περιλαμβάνεται σε ημερήσια διάταξη θεμάτων,

θ) αποφασίζει για κάθε θέμα που δεν έχει ανατεθεί σε άλλο όργανο.

2. Η ΣτΑ της Ε.Ε.Χ. συγκαλείται από τον πρόεδρο της απερχόμενης Δ.Ε. σε πρώτη συνεδρίαση μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ανακήρυξη των μελών της. Κατά τη συνεδρίαση η ΣτΑ εκλέγει από τα μέλη της τη Δ.Ε. της Ε.Ε.Χ.

3. Η ΣτΑ συγκαλείται από τη Δ.Ε. Συνέρχεται σε τακτική σύνοδο δύο φορές το χρόνο και σε έκτακτη όταν το ζητήσει το ένα πέμπτο τουλάχιστον των μελών της για ορισμένο θέμα ή το αποφασίζει η Δ.Ε. Όταν το ζητήσει το ένα πέμπτο των μελών, η σύγκληση πρέπει να γίνει μέσα σε είκοσι μέρες από τη υποβολή του σχετικού αιτήματος.

4. Η ΣτΑ βρίσκεται σε απαρτία, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Αν δεν επιτευχθεί η απαρτία αυτή, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται χωρίς νέα πρόσκληση την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας, στον ίδιο τόπο, οπότε αρκεί για την απαρτία το
ένα τέταρτο των μελών της.

5. Στις συνεδριάσεις της ΣτΑ μπορούν να παρίστανται και να λαμβάνουν το λόγο οι πρόεδροι των Δ.Ε.Π.Τ. ή οι οριζόμενοι από τη Δ.Ε.Π.Τ. εκπρόσωποι των περιφερειακών τμημάτων χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η ΣτΑ μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις της υπαλλήλους της Ε.Ε.Χ. για να δώσουν πληροφορίες, καθώς επίσης και άλλα πρόσωπα για να ακούσει τη γνώμη τους.

6. Μέλη της ΣτΑ που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις αντικαθίστανται από τους αναπληρωματικούς του ψηφοδελτίου με το οποίο εκλέχτηκαν. η αντικατάσταση γίνεται με απόφαση της ΣτΑ.

7. Με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας είναι δυνατό να ανακαθορισθεί ο αριθμός των εκλεγόμενων αιρετών μελών, μετά σύμφωνη γνώμη της Δ.Ε. λαμβανόμενων υπόψη και των χωροταξικών ιδιαιτεροτήτων.


Aρθρο 9
Διοικούσα Επιτροπή

1. Η Δ.Ε. είναι το ανώτατο εκτελεστικό και συντονιστικό όργανο της Ε.Ε.Χ. που υλοποιεί την πολιτική που χαράσσει η ΣτΑ, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της και λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο. Αποτελείται από τα εξής μέλη : τον πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους (Α' και Β' αντιπρόεδρο), το γενικό γραμματέα, τον ειδικό γραμματέα, τον ταμία και πέντε συμβούλου.

2. Η Δ.Ε. έχει τις εξής αρμοδιότητες :

α) καταρτίζει και προτείνει στη ΣτΑ για έγκριση τα ετήσια προγράμματα επιστημονικής δραστηριότητας και τον προϋπολογισμό,

β) καταρτίζει και υποβάλλει για έγκριση στη ΣτΑ τον οικονομικό απολογισμό και τον απολογισμό δράσης της Ε.Ε.Χ. για το χρόνο που πέρασε,

γ) εκτελεί το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό και ενημερώνει τη ΣτΑ σε κάθε τακτική συνεδρίασή της για τη δραστηριότητα της Δ.Ε. πάνω σε σοβαρά θέματα,

δ) διαχειρίζεται τη περιουσία της Ε.Ε.Χ.,

ε) συγκροτεί συμβούλια, επιτροπές, υποεπιτροπές και ομάδες για την επεξεργασία διαφόρων θεμάτων,

στ) συντονίζει και εποπτεύει τη δραστηριότητα της Ε.Ε.Χ.

ζ) προσλαμβάνει και απολύει το αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία της Ε.Ε.Χ. προσωπικό, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις,

η) εισηγείται στη ΣτΑ για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης,

θ) ορίζει τους εκπροσώπους της Ε.Ε.Χ. σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών ή οποιωνδήποτε άλλων φορέων, εκτός αν την αρμοδιότητα αυτή ασκούν οι Δ.Ε.Π.Τ.

ι) μεριμνά για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματος του χημικού.

3. Η Δ.Ε. συνέρχεται με πρόσκληση του προέδρου της τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή όταν το ζητήσει το ένα πέμπτο των μελών της και βρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Στις συνεδριάσεις προεδρεύει ο πρόεδρος ή ο Α' ή ο Β' αντιπρόεδρος και, αν αυτοί απουσιάζουν, ο πρεσβύτερος των συμβούλων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του
προεδρεύοντος.

4. Σε περίπτωση παραίτησης, αποποίησης, θανάτου, ανάκλησης ή έκπτωσης μέλους της Δ.Ε., τούτο αντικαθίσταται από τον αμέσως επόμενο αναπληρωματικό του ιδίου ψηφοδελτίου. Μέλος της Δ.Ε. που απέχει αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του για τρεις μήνες ανακαλείται με απόφαση της ΣτΑ, ύστερα από πρόταση είτε της Δ.Ε. είτε του ενός τρίτου των μελών της ΣτΑ.

5. Εάν για οποιοδήποτε λόγο υπάρχουν κενές θέσεις συμβούλων, η Δ.Ε. λειτουργεί νόμιμα με τα υπόλοιπα μέλη της, εφ' όσον ο αριθμός τους δεν είναι μικρότερος από επτά. Διαφορετικά η ΣτΑ συνέρχεται σε δεκαπέντε μέρες για εκλογή νέας Δ.Ε. Μέχρι αυτή την εκλογή, η Δ.Ε. θεωρείται ότι έχει νόμιμη σύνθεση με τα υπόλοιπα μέλη της. Αν παραιτηθεί ολόκληρη η Δ.Ε. οφείλει να συγκαλέσει τη ΣτΑ, που συνέρχεται σε δεκαπέντε ημέρες για την εκλογή νέας Δ.Ε. Η Δ.Ε. εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της μέχρι την εκλογή νέας.

6. Η Δ.Ε. μπορεί να ανακληθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της με απόφαση της ΣτΑ, ύστερα από έγγραφη αίτηση τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών της. Αίτηση για ανάκληση μπορεί να υποβληθεί μετά από την παρέλευση ενός έτους από την εκλογή ή την τυχόν απόρριψη προηγούμενης αίτησης. Η ανάκληση αποφασίζεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της ΣτΑ. Σε περίπτωση ανάκλησης εκλέγεται ταυτόχρονα νέα Δ.Ε. από την ίδια ΣτΑ.

7. Τουλάχιστό μία φορά κάθε έτος η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) υποχρεούται να συγκαλεί σε κοινή με αυτή σύσκεψη τους προέδρους των περιφερειακών τμημάτων. Τα πορίσματα των συσκέψεων αυτών λαμβάνονται υπόψη από τη Δ.Ε.


Aρθρο 10
Πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.

1. Ο πρόεδρος της Δ.Ε. της Ε.Ε.Χ. έχει τις εξής αρμοδιότητες :

α) καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη της,

β) εκπροσωπεί εξωδίκως και δικαστικώς την Ε.Ε.Χ. και μπορεί με απόφασή του να αναθέτει την εκπροσώπησή της για ορισμένη υπόθεση σε άλλο μέλος της Δ.Ε. ή σε υπαλλήλους ή δικηγόρους της Ε.Ε.Χ.,

γ) διοικεί τις υπηρεσίες της Ε.Ε.Χ. και κατευθύνει τις ενέργειες των οργάνων της μέσα στα πλαίσια που καθορίζονται από τη Δ.Ε. και τη ΣτΑ,

δ) επιμελείται για την εκτέλεση των αποφάσεων της Δ.Ε.,

ε) εντέλλεται τις πληρωμές της Ε.Ε.Χ. και υπογράφει από κοινού με τον ταμία τα εντάλματα και άλλα σχετικά έγγραφα της Ε.Ε.Χ.,

στ) εκδίδει από κοινού με το γενικό γραμματέα πιστοποιητικά ή άλλα βεβαιωτικά έγγραφα.

2. Ο πρόεδρος μπορεί να μεταβιβάζει ορισμένες αρμοδιότητές του σε άλλο μέλος της Δ.Ε. ή υπάλληλο της Ε.Ε.Χ. με απόφαση της Δ.Ε. που εγκρίνεται από τη ΣτΑ καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα των άλλων μελών της Δ.Ε.

3. Τον πρόεδρο, όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει κατά σειρά ο Α' ή ο Β' αντιπρόεδρος.

4. Σχετικά με τις άδειες των μελών της διοίκησης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ν. 1264/1982.


Aρθρο 11
Ελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε.)

1. Η Ε.Ε. αποτελείται από πέντε μέλη που δεν μπορεί να είναι συγχρόνως μέλη της Δ.Ε. ή της Δ.Ε.Π.Τ.

2. Η Ε.Ε. ελέγχει την οικονομική διαχείριση της κεντρικής υπηρεσίας. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ανακοινώνονται στις τακτικές συνόδους της ΣτΑ.

3. Η Δ.Ε. της Ε.Ε.Χ. και οι Δ.Ε.Π.Τ. έχουν υποχρέωση να παρέχουν κάθε πληροφορία και να υποβάλλουν κάθε στοιχείο που θα τους ζητηθεί από την Ε.Ε. για την πραγματοποίηση του ελέγχου.

4. Η Τοπική Ελεγκτική Επιτροπή (Τ.Ε.Ε.) αποτελείται από τρία (3) μέλη που δεν μπορεί να είναι συγχρόνως μέλη της Δ.Ε. ή της Δ.Ε.Π.Τ.

5. Η Τ.Ε.Ε. ελέγχει την οικονομική διαχείριση του αντίστοιχου περιφερειακού τμήματος. Τα αποτελέσματα του ελέγχου ανακοινώνονται στις τακτικές Συνελεύσεις του περιφερειακού Τμήματος και στις τακτικές συνόδους της ΣτΑ.


Aρθρο 12
Συνέλευση Περιφερειακού Τμήματος (Σ.Π.Τ.)

1. Η συνέλευση των μελών κάθε περιφερειακού τμήματος είναι το ανώτατο όργανο του περιφερειακού τμήματος για τα θέματα της περιφέρειας μέσα στη γενική πολιτική της Ε.Ε.Χ., όπως χαράσσεται στη ΣτΑ. Η Σ.Π.Τ. έχει τις εξής αρμοδιότητες :

α) εκλέγει τα μέλη της Δ.Ε.Π.Τ. και της Τοπικής Ελεγκτικής Επιτροπής (Τ.Ε.Ε.),

β) ψηφίζει τον προϋπολογισμό του τμήματος μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού τηςΕ.Ε.Χ., τον προγραμματισμό και απολογισμό δραστηριότητας, καθώς και τον οικονομικό απολογισμό του περιφερειακού τμήματος κάθε έτος,

γ) εισηγείται στη ΣτΑ για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της.

2. Στις συνεδριάσεις της συνέλευσης των περιφερειακών τμημάτων συμμετέχουν χωρίς ψήφο αλλά με δικαίωμα λόγου τα μέλη της ΣτΑ, που δεν είναι μέλη του περιφερειακού τμήματος.


Aρθρο 13
Διοικούσα Επιτροπή Περιφερειακού Τμήματος (Δ.Ε.Π.Τ.)

1. Κάθε περιφερειακό τμήμα διοικείται από επταμελή (7) Δ.Ε. που αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα, τον ταμία και τρεις συμβούλους. Η Δ.Ε.Π.Τ. είναι το εκτελεστικό όργανο κάθε περιφερειακού τμήματος. Οι αρμοδιότητες της Δ.Ε.Π.Τ. είναι οι εξής:

α) φροντίζει για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΣτΑ και της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) στην περιφέρεια του τμήματος, ως και των αποφάσεων της Συνέλευσης του Περιφερειακού Τμήματος.

β) υποβάλλει κάθε έτος τον προϋπολογισμό του τμήματος, τον προγραμματισμό και απολογισμό δραστηριότητας, καθώς και τον οικονομικό απολογισμό του για έγκριση από τη ΣτΑ.

γ) μεριμνά για την προώθηση των τοπικών προβλημάτων ή των επαγγελματικών και επιστημονικών ζητημάτων τοπικού χαρακτήρα των μελών της.

2. Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Τ. :

α) συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη της και καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης,

β) φροντίζει για την εκτέλεση των αποφάσεων των οργάνων της Ε.Ε.Χ.,

γ)εκπροσωπεί την Ε.Ε.Χ. εξωδίκως και δικαστικώς, εφ' όσον πρόκειται για επίλυση τοπικών υποθέσεων ή επαγγελματικών και επιστημονικών ζητημάτων τοπικού χαρακτήρα,

δ) εντέλλεται από κοινού με τον ταμία τις πληρωμές,

ε) εκδίδει από κοινού με το γενικό γραμματέα τα σχετικά πιστοποιητικά ή άλλα βεβαιωτικά έγγραφα,

στ) υπογράφει μα το γραμματέα την αλληλογραφία του τμήματος και ζ) μπορεί να μεταβιβάζει σε άλλο μέλος της Δ.Ε.Π.Τ. ή υπάλληλο του περιφερειακού τμήματος οποιαδήποτε από τις αρμοδιότητες της παραγράφου αυτής. Αν ο πρόεδρος ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται από τον Α' αντιπρόεδρο.

3. Αν για οποιοδήποτε λόγο κενωθούν οι θέσεις συμβούλων, η Δ.Ε.Π.Τ. συγκροτείται νόμιμα από τα υπόλοιπα μέλη, εφ' όσον ο αριθμός τους δεν είναι μικρότερος από πέντε. Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς επίσης και σε περίπτωση παραίτησης της Δ.Ε.Π.Τ., προκηρύσσονται εκλογές από τη Δ.Ε. στη συγκεκριμένη περιφέρεια για την ανάδειξη Δ.Ε.Π.Τ., μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Στο διάστημα αυτό, η παλαιά Δ.Ε.Π.Τ. εξακολουθεί να ασκεί προσωρινά τις αρμοδιότητές της.

4. α) Σε περίπτωση παραίτησης, αποποίησης, θανάτου, ανάκλησης ή έκπτωσης μέλους της Δ.Ε.Π.Τ., τούτο αντικαθίσταται από το αμέσως επόμενο αναπληρωματικό του ιδίου ψηφοδελτίου. Μέλος της Δ.Ε.Π.Τ. που απέχει από τα καθήκοντά του για τρεις συνεχείς μήνες ανακαλείται με απόφαση της Σ.Π.Τ.

β) Η Δ.Ε.Π.Τ. μπορεί να ανακληθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της με απόφαση της ΣτΑ, ύστερα από έγγραφη αίτηση τουλάχιστον του ενός τρίτου
των μελών της Σ.Π.Τ. Αίτηση για ανάκληση μπορεί να υποβληθεί μετά την παρέλευση έτους από την εκλογή ή την τυχόν απόρριψη προηγούμενης αίτησης. Η ανάκληση αποφασίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της ΣτΑ. Σε περίπτωση ανάκλησης εκλέγεται νέα Δ.Ε.Π.Τ. από τη Σ.Π.Τ.


Aρθρο 14
Πειθαρχικά παραπτώματα

1. Πειθαρχικά παραπτώματα αποτελούν :

α) η παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων των μελών της Ε.Ε.Χ. που ορίζονται από το νόμο αυτόν ή κάθε άλλο νόμο ή τις νόμιμα εκδιδόμενες αποφάσεις της Ε.Ε.Χ.,

β) η ασυμβίβαστη προς την επιστημονική δεοντολογία διαγωγή και γ) η αποδεδειγμένη πλημμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεών τους.

2. Οι πειθαρχικές ποινές που μπορεί να επιβληθούν στα μέλη της Ε.Ε.Χ. είναι :

α) επίπληξη,

β) πρόστιμο μέχρι το πεντηκονταπλάσιο της ετήσιας συνδρομής μέλους,

γ) προσωρινή διαγραφή από μέλος μέχρι έξι μήνες,

δ) προσωρινή ή διαρκής στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι,

ε) οριστική διαγραφή. Η ποινή αυτή επιβάλλεται σε ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, τα οποία, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαπράττονται και του βαθμού υπαιτιότητας του διωκόμενου, μαρτυρούν ότι αυτός δεν έχει συνείδηση των βασικών του υποχρεώσεων ως χημικού επιστήμονα, μέλους της Ε.Ε.Χ.

3. Η πειθαρχική δίωξη μπορεί να ανασταλεί, εφ' όσον για την ίδια πράξη εκκρεμεί ποινική δίωξη.

4. Τα πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται μετά τριετία από την τέλεσή τους, κάθε όμως πράξη πειθαρχικής διαδικασίας διακόπτει την παραγραφή. Ο χρόνος παραγραφής δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη από την τέλεση της πράξης, εκτός από την περίπτωση που έχει ανασταλεί η πειθαρχική δίωξη. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος παραγραφής δε συμπληρώνεται πριν από την πάροδο έτους, αφότου η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου κατέστη αμετάκλητη.


Aρθρο 15
Πειθαρχικά συμβούλια

1. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο είναι πενταμελές και συγκροτείται από έναν πρωτοδίκη, ως πρόεδρο, που ορίζεται από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, από τον πρόεδρο της Δ.Ε. της Ε.Ε.Χ. και από τρία αιρετά μέλη της Ε.Ε.Χ.

2. Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο είναι επταμελές και συγκροτείται από έναν δικαστικό λειτουργό με βαθμό εφέτη, που προεδρεύει, και έξι αιρετά μέλη της Ε.Ε.Χ.

3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας μετά γνώμης της Δ.Ε., καθορίζονται τα θέματα τα σχετικά με τη συγκρότηση, σύγκληση, απαρτία, λειτουργία και τις αρμοδιότητες των πειθαρχικών συμβουλίων, την αναπλήρωση των μελών τους, τη διαδικασία άσκησης της πειθαρχικής δίωξης και εκδίκασης των πειθαρχικών παραπτωμάτων ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων, την άσκηση έφεσης, την εκτέλεση των αποφάσεων καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και την εφαρμογή των διατάξεων αυτού και του προηγούμενου άρθρου.


Aρθρο 16
Εκλογή των αιρετών μελών της Ε.Ε.Χ.

1. Τα μέλη της ΣτΑ και της Ε.Ε. και τα αιρετά μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων εκλέγονται με καθολική, άμεση και μυστική ψηφοφορία των μελών της Ε.Ε.Χ. την πρώτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου κάθε τρίτου έτους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εκλογές μπορεί να αναβληθούν μέχρι πέντε μήνες, αν έχουν προκηρυχθεί βουλευτικές εκλογές ή συντρέχουν άλλοι σοβαροί λόγοι που καθιστούν αδύνατη ή δυσχερή τη διενέργεια των εκλογών κατά τον παραπάνω χρόνο. Η αναβολή των εκλογών, σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται ύστερα από πρόταση της ΣτΑ με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, με την οποία ρυθμίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες. Για τη διενέργεια των εκλογών η επικράτεια αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια.

2. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Περιφερειακού Τμήματος (Δ.Ε.Π.Τ.) και της Τοπικής Ελεγκτικής Επιτροπής (Τ.Ε.Ε.) εκλέγονται από τη Συνέλευση του περιφερειακού Τμήματος (Σ.Π.Τ.) με τοπικές εκλογές κάθε τρία έτη. Οι εκλογές για την ανάδειξη των Δ.Ε.Π.Τ. και των Τ.Ε.Ε. διενεργούνται την ίδια μέρα με τις εκλογές των μελών της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ), των Πειθαρχικών Συμβουλίων και της Ελεγκτικής Επιτροπής (Ε.Ε).

3. Τα μέλη της Δ.Ε. της Ε.Ε.Χ. εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τη ΣτΑ μεταξύ των μελών της κάθε τρία χρόνια.

4. Η εκλογή των αιρετών μελών των οργάνων της Ε.Ε.Χ. γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής κατά συνδυασμό υποψηφίων ή χωριστό υποψήφιο, όπως αυτό περιγράφεται από την παρ. 8 του άρθρου 1 της απόφασης 1157/1985 (ΦΕΚ 125.Β/85) του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής οικονομίας. Οι εκλογές γίνονται από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.) και από τις τοπικές εφορευτικές επιτροπές. Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών
της Δ.Ε. διενεργούνται από την Κ.Ε.Ε.

5. Δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη των οργάνων της Ε.Ε.Χ. όσοι :

α) έχουν στερηθεί την ελεύθερη διαχείριση της περιουσίας τους,

β) έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί εις βάρος τους ποινική δίωξη για αδικήματα όπως ορίζονται στο άρθρο 22 του υπαλληλικού κώδικα (π.δ. 611/1977 ΦΕΚ 198) και

γ) έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι κατά το άρθρο 15 παρ.2 περίπτ. δ.

6. Με απόφαση της ΣτΑ ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά την εκλογή των αιρετών μελών των οργάνων της Ε.Ε.Χ. και ιδίως η διαδικασία προκήρυξης των εκλογών και υποβολής υποψηφιοτήτων, τα ψηφοδέλτια, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, η συγκρότηση και λειτουργία και οι αρμοδιότητες της Κ.Ε.Ε. και των τοπικών εφορευτικών επιτροπών, η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών, η αντιπροσώπευση των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων, η δυνατότητα και ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας με αλληλογραφία, η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και η ανακήρυξη των επιτυχόντων, η διαδικασία εκλογής των μελών της Δ.Ε. και η αντικατάσταση ή αναπλήρωση μελών οργάνων της Ε.Ε.Χ., ο τρόπος κάλυψης των δαπανών της εκλογικής διαδικασίας και κάθε σχετική λεπτομέρεια.


Aρθρο 17
Επιτροπές και ομάδες εργασίας

1. Στην Ε.Ε.Χ. μπορούν να συνιστώνται μόνιμες και έκτακτες επιτροπές, υποεπιτροπές και ομάδες εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων σχετικών με την εκπλήρωση των σκοπών της Ε.Ε.Χ. Με απόφαση της ΣτΑ μπορεί να λειτουργούν επιστημονικά τμήματα για τη μελέτη θεμάτων σχετικών με ειδικούς τομείς της χημικής επιστήμης. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις για τη σύσταση και λειτουργία αυτών των τμημάτων.

2. Οι μόνιμες επιτροπές της Ε.Ε.Χ. είναι όργανα με εισηγητικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα για τα θέματα που παραπέμπονται σ' αυτές. Στις μόνιμες επιτροπές συμμετέχουν μέλη της ΣτΑ, καθώς και άλλα μέλη της Ε.Ε.Χ. όταν παρίσταται ανάγκη, συγκροτούνται έκτακτες επιτροπές για την εξέταση ειδικών θεμάτων ή ομάδες εργασίας για την εκτέλεση συγκεκριμένου κάθε φορά επιστημονικού έργου, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν εκτός από τα παραπάνω μέλη, και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.Χ. Το έργο των έκτακτων επιτροπών ή ομάδων εργασίας κατευθύνεται από τη συγγενέστερη ως προς το αντικείμενο μόνιμη επιτροπή ή απευθείας από τη Δ.Ε.

3. Στα περιφερειακά τμήματα της Ε.Ε.Χ. μπορεί να συγκροτούνται μόνιμες ή έκτακτες επιτροπές και ομάδες εργασίας για την εξέταση θεμάτων τοπικής σημασίας.

4. Ο αριθμός και το αντικείμενο των μονίμων επιτροπών καθορίζεται από τη ΣτΑ της Ε.Ε.Χ. ή τη συνέλευση του περιφερειακού τμήματος, κατά περίπτωση. Η σύσταση και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών γίνεται με απόφαση της Δ.Ε. ή της Δ.Ε.Π.Τ.

5. Η σύσταση των εκτάκτων επιτροπών ή ομάδων εργασία γίνεται με αιτιολογημένες αποφάσεις της Δ.Ε. της Ε.Ε.Χ. ή της Δ.Ε.Π.Τ. κατά περίπτωση.

6. Οι εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των μόνιμων και έκτακτων επιτροπών και των ομάδων εργασίας υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.Χ. και αποφασίζουν για τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων, όταν συντρέχει λόγος. Η λειτουργία των επιτροπών και ομάδων εργασίας ρυθμίζεται, κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 18.

7. Στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.Χ. και των περιφερειακών τμημάτων προβλέπεται κάθε έτος ειδικό κονδύλιο για την κάλυψη των αποζημιώσεων και αμοιβών των μελών των επιτροπών και ομάδων εργασίας.

8. Η αποζημίωση των μελών των συλλογικών οργάνων καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 1505/1984 (ΦΕΚ 194).

9. Τα μέλη της ΣτΑ, εφ' όσον είναι υπάλληλοι ή μισθωτοί στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται άδεια απουσίας χωρίς αποδοχές μέχρι τρεις (3) ημέρες κάθε έτος για να μετέχουν στις συνόδους της ΣτΑ. Τα μέλη της Δ.Ε. και των Δ.Ε.Π.Τ., εφ' όσον είναι υπάλληλοι ή μισθωτοί στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται άδεια απουσίας χωρίς αποδοχές μέχρι έξι (6) και τρεις (3) ημέρες αντίστοιχα, το χρόνο, για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Ο χρόνος απουσίας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλες τις έννομες συνέπειες. Επίσης τα παραπάνω μέλη της Δ.Ε. και των Δ.Ε.Π.Τ. δεν απολύονται ούτε μετατίθενται κατά τη διάρκεια της θητείας τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.


Aρθρο 18
Κανονισμοί

1. Με απόφαση της ΣτΑ ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της ΣτΑ, της συνέλευσης των περιφερειακών τμημάτων, της Δ.Ε. και των Δ.Ε.Π.Τ., των επιτροπών, υποεπιτροπών και ομάδων εργασίας καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια απαραίτητη για τη λειτουργία τους.

2. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ύστερα από γνώμη της ΣτΑ, καταρτίζεται ο οργανισμός της Ε.Ε.Χ., με το οποίο καθορίζονται η διάρθρωση, οι αρμοδιότητες και η λειτουργία των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της, συνιστώνται οι οργανικές θέσεις προσωπικού, καθορίζονται τα προσόντα διορισμού ή πρόσληψής του, καθώς επίσης και κάθε άλλο θέμα που αφορά την οργάνωση και λειτουργία της.


Aρθρο 19
Πόροι - Προϋπολογισμός

1. Πόροι της Ε.Ε.Χ. είναι :

α) Τακτική ετήσια επιχορήγηση του κράτους, που αναγράφεται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.

β) Το δικαίωμα εγγραφής των μελών και η ετήσια συνδρομή τους.

γ) Το δικαίωμα για την έκδοση πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.

δ) Οι κρατήσεις σε αμοιβές που εισπράττονται από τα μέλη της για τη σύνταξη μελέτης ή πραγματογνωμοσύνης (εφ' όσον αυτές ανατίθενται από και για την Ε.Ε.Χ.) ή για τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια ανωνύμων εταιρειών ή κάθε μορφής οργανισμών ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή για τη συμμετοχή σε κάθε μορφής επιτροπές, συμβούλια και ομάδες εργασίας, εφ' όσον έχουν οριστεί από την Ε.Ε.Χ.

ε) Κληρονομιές, κληροδοτήματα, δωρεές μελών ή τρίτων, εισοδήματα από την περιουσία της, τα πρόστιμα, τα εκλογικά παράβολα και κάθε άλλο νόμιμο έσοδο.

2. Τα ποσά των περιπτώσεων γ' και ε' και το ποσοστό της περίπτωσης δ' της προηγουμένης παραγράφου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της ΣτΑ, αφού ληφθεί υπόψη η αντίστοιχη εισφορά που ισχύει για τους χημικούς μηχανικούς στο Τ.Ε.Ε. Το ποσοστό της περίπτωσης δ' της προηγούμενης παραγράφου δεν μπορεί να υπερβεί το πενήντα στα εκατό.

3. Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.Χ. εγκρίνεται, με την εισηγητική του έκθεση, ένα τουλάχιστο μήνα πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους από την ΣτΑ και στη συνέχεια από τους Υπουργούς Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Η έγκριση των υπουργών αφορά τη νομιμότητα των εγγράφων, εφ' όσον το σκέλος των εσόδων καλύπτεται και με επιχορηγήσεις του κράτους. Στην περίπτωση αυτή η έγκριση της σκοπιμότητας αφορά
τα ποσά των δαπανών που αντιστοιχούν αποκλειστικά στην επιχορήγηση του κράτους.

4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, ύστερα από γνώμη της Δ.Ε. της Ε.Ε.Χ., καθορίζεται ο τρόπος της είσπραξης των εσόδων της Ε.Ε.Χ. και της απόδοσής τους προς αυτήν, ως και ο τρόπος ελέγχου από όργανα της διοίκησης.


Aρθρο 20
Μεταβατικές και τελικές διατάξεις

1. Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Χ., που υπάρχει κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, υποχρεούται μέσα σε 90 ημέρες από τη δημοσίευσή του να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με υποχρεωτικά θέματα και την εκλογή επταμελούς Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.Ε.Ε.) και τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών. Η Κ.Ε.Ε., σε συνεργασία με το Δ.Σ. της Ε.Ε.Χ., παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με τις εκλογικές διαδικασίες που προβλέπονται από
τον εσωτερικό κανονισμό της Ε.Ε.Χ. (ΦΕΚ 12/Β/1935), για τη διεξαγωγή εκλογής των μελών της ΣτΑ, των Πειθαρχικών Συμβουλίων και της Ελεγκτικής Επιτροπής. Οι εκλογές πρέπει οπωσδήποτε να διεξαχθούν μέσα σε 150 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. 2. Η ΣτΑ, που προέρχεται από τις εκλογές αυτές, προχωρεί στην ίδρυση των περιφερειακών τμημάτων, σύμφωνα με το νόμο αυτόν, τα οποία προβαίνουν στην εκλογή των Διοικουσών Επιτροπών των Περιφερειακών Τμημάτων (Δ.Ε.Π.Τ.) και των Τοπικών Ελεγκτικών Επιτροπών (Τ.Ε.Ε.). Η διαδικασία αυτή πρέπει να περατωθεί μέσα σε 12 μήνες από την εκλογή της ΣτΑ.

3. Η θητεία όλων των οργάνων, που εκλέγονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο αυτό λήγει το Νοέμβριο του 1991, οπότε και διεξάγονται ταυτόχρονα οι επόμενες εκλογές σύμφωνα με αυτόν το νόμο.

4. Καταργείται ο ν. 6129/1934 (ΦΕΚ 175), εκτός από τα άρθρα του 6 και 9 καθώς και κάθε άλλη διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος.


Aρθρο 21

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.


 

Αθήνα, 24 Αυγούστου 1988

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

 

ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩN
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ

ΑΝΑΠΛ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 25 Αυγούστου 1988

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ

Κατηγορία ΕΕΧ
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015 13:48

Ιστορικό

ΈΤΟΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Χημεία στην αρχαιότητα: Οι άνθρωποι αρχίζουν να αποκτούν χημικές εμπειρίες κυρίως στην επεξεργασία των μετάλλων γύρω στα 3500 π.Χ. στην Αίγυπτο. Η διατύπωση ερωτημάτων γύρω από τη φύση του κόσμου και την εξήγηση φυσικών φαινομένων αρχίζει να τίθεται με ιδιαίτερη σαφήνεια και ενέργεια γύρω στα 650 π.Χ. στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Δημόκριτος το 460 - 370 π. Χ. συνεχίζοντας τη γραμμή σκέψεως του διδασκάλου του Λεύκιππου εισάγει τα «άτομα» δηλαδή οντότητες άτμητες ως και το μέσον στο οποίο κινούνται το κενό. Το Δημοκριτικό πρότυπο ήταν το πληρέστερο υλιστικό μηχανιστικό σύστημα το οποίο διατυπώθηκε πρώτο και για το λόγο αυτό η ΕΕΧ υιοθέτησε το Δημόκριτο στο λογότυπο της.

1837

Διδασκαλία Χημείας στην Ελλάδα: Στην Ελλάδα η Χημεία ήταν γνωστή από τα μέσα του 19 ου αιώνα σαν ένα μάθημα, σαν ένας κλάδος των φυσικών επιστημών και όχι σαν ξεχωριστή επιστήμη, με επαγγελματική αποστολή που θα προσέφερε υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Το μάθημα της Χημείας διδασκόταν στο Πανεπιστήμιο από τον Βαυαρό Ξ. Λάντερερ και αργότερα από τον Αλ. Βενιζέλο και τον Αν. Χρηστομάνο.

1894

Δημαρχιακό Χημείο Μυτιλήνης: Το 1894, στην κατεχόμενη από τους Τούρκους Μυτιλήνη, επί δημαρχίας Φ. Σιμωνίδη, ιδρύθηκε το Δημαρχιακό Χημείο, που λειτούργησε στο ισόγειο του Δημαρχείου Μυτιλήνης μέχρι το 1902. Υπήρξε το πρώτο δημόσιο χημείο, ή «αστυχημείο» όπως το ονομάζει ο ιδρυτής και διευθυντής του Δρ Στεφανίδης, στην Ελλάδα και πρόδρομος του Γενικού Χημείου του Κράτους. Σκοπός του ήταν «η εξέλεγξις των εισαγομένων τροφίμων και των επιτοπίων νοθειών» .

1894

Από το 1894 μέχρι το 1920 όπου αποφοιτούν οι πρώτοι χημικοί μετά την ίδρυση του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, το καλοκαίρι του 1918, τις ανάγκες σε χημικούς, ειδικά στις Βιομηχανίες, εξυπηρετούσε η ιδιωτική σχολή ‘'Εμπορική και Βιομηχανική Ακαδημία'' του χημικού Όθωνα Ρουσόπουλου. Επίσης και οι λίγοι σπουδασμένοι στο εξωτερικό χημικοί και χημικοί μηχανικοί εξασκούσαν το επάγγελμα.

1900

Α΄ Γενικό Χημείο Κράτους - Χανιά : Το 1900 με το Διάταγμα 143 της Κρητικής Πολιτείας ιδρύεται στα Χανιά το «Δημόσιον Χημείον» πρώτο επίσημο εργαστήριο ελέγχου στον ελληνικό χώρο. Εμπνευστής και στη συνέχεια διευθυντής του επί τέσσερις δεκαετίες θα είναι ο Δρ. Ιωάννης Βαμβακάς. Το εργαστήριο καταστρέφεται σε βομβαρδισμό το 1941. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα δημιουργείται πιστή οικοδομική αναπαράσταση του στον τελευταίο όροφο του παραρτήματος Γενικού Χημείου του Κράτους με στόχο την ίδρυση Μουσείου.

1918

Ιδρύεται το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτό προέρχεται από την καλούμενη Φυσικομαθηματική Σχολή, η οποία περιελάμβανε τα τμήματα: Χημικό - Φυσικό - Μαθηματικό - Φαρμακευτικό - Φυσιογνωστικό. Την ίδια χρονιά έχουμε την ίδρυση της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι πρώτοι πτυχιούχοι χημικοί αποφοιτούν το 1920 αφού το Χημικό Τμήμα έκανε δεκτούς και φοιτητές των Φυσικών Επιστημών παλαιοτέρων ετών που τους ενέγραφε στο 3ο έτος. Στους εργαστηριακούς πάγκους του χημικού τμήματος ζυμώνεται η ιδέα της ίδρυσης Ένωσης Ελλήνων Χημικών και η ομαδική παραίτηση τις 6 Μαρτίου του 1924 πέντε χημικών (μεταξύ αυτών η Ζωή Μελά κόρη του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά) από τα Χρωματουργεία Πειραιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κακές συνθήκες εργασίας και αμοιβών έδωσε το έναυσμα στην υλοποίηση αυτής της ιδέας.

1924

Ίδρυση της ΕΕΧ: Με πρωτοπόρο τη νεαρά χημικό Ζωή Μελά - Ιωαννίδη (1898 - 1996) και με την «παλιοπαρέα», όπως αποκαλούσαν την ομάδα των νέων τότε χημικών (Α. Δημητρίου, Ι. Κανδύλης, Δ. Καραθανάσης, Ι. Καράκαλος, Ν. Καρνής, Δ. Κόππας, Χ. Μαλαγαρδής, Ζ. Μελά, Λ. Πίντος και Χ. Φασσέας) αποφασίζεται να ιδρύσουν την Ε.Ε.Χ. «για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τα επιστημονικά και επαγγελματικά τους προβλήματα». Οι συνεδριάσεις γίνονταν στο σπίτι της Ζ. Μελά (Οδός Αστερίου 17) και στις 31 Μαρτίου διαβάζεται η ιδρυτική διακήρυξη, η οποία συντάχθηκε από τον Ι. Καμδύλη και η οποία γίνεται ομόφωνα δεκτή.

Στις 4 Αυγούστου 1924 συγκαλείται Γεν. Συνέλευση στο Αμφιθέατρο του Χημείου - Σόλωνος 104 - , αποτελούμενη από χημικούς του Π. Αθηνών, Χημικούς Μηχανικούς του Ε.Μ.Π. και χημικούς της Ακαδημίας Ρουσόπουλου (σύνολο 53) και υπογράφεται από όλους η πράξη ίδρυσης του σωματείου « Ένωσις .Ελλήνων .Χημικών ».

1925

Ν. 3518 : Στις 20 Νοεμβρίου εκδίδεται Νομοθετικό Διάταγμα "Περί ασκήσεως επαγγέλματος χημικού και υποχρεωτικής προσλήψεως χημικών εν ταις χημικαίς βιομηχανίαις". Επικυρωθέν από του Ν.3518 (Εφ.Κυβ 261/Α/13.11.27) :

Άρθρον 1ο : "Επιτρέπεται η άσκησις του επαγγέλματος και η χρήσις του τίτλου του χημικού μόνο εις τους έχοντας πτυχίον: α) Του Χημικού Τμήματος της Σχολής των Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Β) Της Σχολής των Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου".. .
Άρθρον 2ο: "Πάσα χημική, βιομηχανική επιχείρησις εις την φύσιν της οποίας ενυπάρχουν κίνδυνοι εκρήξεως ή αναφλέξεως, δηλητηριάσεως ή μολύνσεως, υποχρεούται εις την πρόσληψιν χημικού εκ των εν άρθρω 1 αναφερομένων δια την τεχνικήν εποπτείαν και διεύθυνσιν των χημικών εργασιών αυτής".

1929

Ιδρύεται το Γενικό Χημείο του Κράτους με συνένωση όλων των υπαρχόντων χημικών εργαστηρίων των διαφόρων υπουργείων που θα πλαισιωθεί σχεδόν αποκλειστικά από χημικούς και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της ποιότητας τροφίμων και πρώτων υλών στην Ελλάδα.

1934

Μετά από επίπονες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον Γ. Πανόπουλο ψηφίζεται ο Νόμος 6129 ( Εφ. Κυβ.175/Α/31.5.34), ο ιδρυτικός νόμος της ΕΕΧ που την αναγνώρισε ως ΝΠΔΔ και καθιστά υποχρεωτική την εγγραφή και ετήσια συνδρομή όλων των χημικών των ΑΕΙ και προαιρετική αυτή των χημικών μηχανικών.
Στο Άρθρον 3, αναφέρεται ότι "Σκοπός της ΕΕΧ είναι η προσπάθεια προς προαγωγήν της χημικής Επιστήμης, των επαγγελματικών συμφερόντων των χημικών, η μέριμνα περί δημιουργίας κοινού συναδελφικού πνεύματος, ως και η παροχή προς το Κράτος πάσης επιστημονικής συνδρομής για την αύξησιν και βελτίωσιν των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Χώρας"

1935

Με την πάροδο των χρόνων ο αριθμός των μελών της ΕΕΧ αυξάνεται σημαντικά και αρκετά από αυτά εργάζονται στην βιομηχανία. Συνέπεια αυτού είναι η ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Βιομηχανίας (ΠΣΧΒ).

1936

Την 1 ου Μαΐου 1936 κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού της ΕΕΧ «Χημικά Χρονικά» το οποίο τυγχάνει θερμής υποδοχής και γενικής ικανοποίησης. Το πρώτο άρθρο στο επιστημονικό μέρος είναι του ακαδημαϊκού καθηγητή κ. Ζέγγελη και το πρώτο άρθρο στο επαγγελματικό του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Γρ. Κασιμάτη. Το περιοδικό εκδίδεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

1938

Πραγματοποιείται το Ά Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας από 7-17 Απριλίου 1938 στην Αθήνα.

1940 - 1944

28-10-1940. Έναρξη του Ελληνο - Ιταλικού πολέμου. Γνωστή η εξέλιξη του. Επίθεση των Γερμανών την Άνοιξη του 1941. Την 27/04/1941 ημέρα εισόδου των γερμανικών στρατευμάτων στην πόλη των Αθηνών επρόκειτο να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΕΧ, η οποία όπως ήταν φυσικό δεν πραγματοποιήθηκε. Ολόκληρη η χώρα υπό τριπλή κατοχή (Γερμανοί – Ιταλοί – Βούλγαροι). Οργανώνεται η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Ιδρύονται πολλές αντιστασιακές οργανώσεις (ΕΑΜ, ΠΕΑΜ, ΕΔΕΣ κ.α.) με πρώτο σύνθημα « η επιβίωση του Ελληνικού Λαού ». Πρωτοστατούν φοιτητές, οι σπουδαστές και οι μαθητές. Οργανώνονται τα «φοιτητικά συσσίτια», υπό τον τίτλο « Εστία του χημικού» δημιουργείται το ταμείο απόρων φοιτητών (ΤΑΦ) με πρόεδρο τον καθηγητή Ζακυνθινό. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δε θα αποθάνουν από την πείνα και δε θα επιτρέψουν να κλείσουν οι κατακτητές τα ΑΕΙ. Διπλός ο αγώνας: Επιβίωση και Μόρφωση . Σκληροί αγώνες αναπτύσσονται και μέσα στα Πανεπιστήμια και έξω στους δρόμους. Το ηθικό του λαού αναπτερώνεται. Υπάρχουν όμως και πολλά θύματα (θάνατοι, τραυματισμοί , φυλακίσεις, ομηρία). Η χημική οικογένεια βρίσκεται στην πρωτοπορία. Έχουμε αρκετούς νεκρούς. Στο πλευρό μας βρίσκονται αρκετοί καθηγητές (Γ. Γεωργαλάς, Τρ. Καραντάσης, Λ. Ζέρβας, ο οποίος φυλακίζεται στο Χαϊδάρι, και άλλοι, κυρίως επιμελητές και βοηθοί). Ιδρύεται ο προμηθευτικός συνεταιρισμός των Χημικών, ο οποίος βοήθησε οικονομικά στα δύσκολά εκείνα χρόνια. Σημαντική κορυφαία εκδήλωση της ΕΕΧ, το 1943, ήταν η καθαίρεση - παύση, από την κατοχική κυβέρνηση του τότε εκλεγμένου Προέδρου μας αειμνήστου Κ. Νεύρου, με την κατηγορία ότι προσυπέγραψε γραπτή διαμαρτυρία από κοινού με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Ακαδημία Αθηνών τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πολυτεχνείο και την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), με όλους τους Επιστημονικούς Συλλόγους, Συλλόγους Ηθοποιών, Συντακτών, Συγγραφέων, Λογοτεχνών, Εμπόρων από τα Τεχνικά, Βιομηχανικά, Εμπορικά Επιμελητήρια κ.α. για τους διωγμούς των 60.000 Ισραηλιτών, τις ομαδικές εκτελέσεις και την ομηρία στα Γερμανικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Ελλήνων Συμπολιτών μας. Το Δ.Σ. της ΕΕΧ εκδίδει ομόφωνα ψήφισμα συμπαράστασης και εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο του και δηλώνει ότι η ενέργεια του ήταν εκτέλεση ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ.

1941

Ίδρυση τον Δεκέμβριο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ) και προσπάθειες για την χρηματοδότησή του με κοινωνικούς πόρους.

1943

Με το Νομοθετικό διάταγμα 430/3.8.1943 άρχισε να λειτουργεί, να παίρνει σάρκα το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα οστά τα είχε αποκτήσει το 1925, δεκαεφτά χρόνια πριν, διότι το ιδρυτικό διάταγμα του Πανεπιστημίου (3341/25) προέβλεπε την ίδρυση Τμήματος Βιομηχανικής Χημείας. Τα χημικά εργαστήρια στο νεοϊδρυθέν Τμήμα λειτουργούσαν στα υπόγεια του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, του μοναδικού τότε κτιρίου του Πανεπιστημίου.

1953

Εκλέγεται στην Διοίκηση της «Ένωσης» για πρώτη φορά γυναίκα η Μέλπω Νικολίτσα στη θέση της Κοσμήτορος.

1955

Νέα Διοίκηση στην Ένωση Ελλήνων Χημικών προκύπτει από την νεοϊδρυθείσα «Ανανεωτική Κίνηση Χημικών» (Α.Κ.Χ.). Mια ομάδα κυρίως από νέους χημικούς (Λ.Μαυρομμάτης, Θ.Κοντοράβδης, Α.Παπαγεωργίου, Θ.Αργυρίου, Α.Τσέτης , Χ.Μαρκόπουλος, Γ. Ρεγκούτας, Κ. Μανωλκίδης, Κ. Προβατάς, Σ. Μπακόλας κ.ά.) διαπιστώνοντας αδράνεια στη δράση της ΕΕΧ, απευθύνονται σε παλιούς αλλά καταξιωμένους συναδέλφους (Ζ. Μελά, Κ. Νεύρο, Τ. Καραντάση, Μ. Καρνή, Μ. Παλαιογιάννη κ.α.) και δημιουργούν την Α. Κ. Χ., η οποία δίνει νέα πνοή στην Ένωση μας.

Από τις πρώτες ενέργειες της ήταν η βελτίωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τα αποτελέσματα έρχονται σύντομά: διπλασιάζεται ο μισθός του Χημικού. Παράλληλα όμως αυξάνεται ο αριθμός των μελών της ΕΕΧ και τα οικονομικά της παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση.

Την ίδια εποχή πυκνώνουν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις των μελών με θέματα επιστημονικά και επαγγελματικά, προπομπός της «Παρασκευής», η ημέρα δηλαδή που αφιερώνεται σε δράση για τη ζωή της ΕΕΧ, στα παλιά γραφεία μας της οδού Κάνιγγος 10, η οποία καθιερώθηκε οριστικά μετά από το 1974. Ήταν μία άτυπη συνέλευση δεκάδων συναδέλφων με προεδρείο, διαδικασίες , συζητήσεις σχετικές με τα προβλήματα του κλάδου των Χημικών και γενικότερα πολιτικά προβλήματα αλλά και με Σεμινάρια για την επιμόρφωση των συναδέλφων.

1956

Πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το ΄Β Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας από 2-5 Σεπτεμβρίου 1956 και το ΧΧΧ (30ό) Παγκόσμιο Συνέδριο Βιομηχανικής Χημείας από 17-24 Σεπτεμβρίου 1957.

1960

Τον Ιανουάριο πραγματοποιείται ο διορισμός στο Υπουργείο Παιδείας ως καθηγητών Γυμνασίων όλων των χημικών που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση.

1962

Πραγματοποιείται στην Αθήνα το Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας από 5-11 Ιουλίου 1962.

1963

14 Ιουνίου 1963:Αγορά ιδιόκτητων γραφείων της ΕΕΧ, στην οδό Κάνιγγος 27, επί προεδρίας Γ. Τερμεντζή

1966

Ίδρυση Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών: Το Τμήμα Χημείας ιδρύθηκε 1966 - 1967 και από το 1982 εγκαταστάθηκε στο Ρίο.

1967

Οι προκηρυχθείσες εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΧ για τις 23 Απριλίου 1967 δεν πραγματοποιούνται εξαιτίας του πραξικοπήματος τις 21/04/1967.

1975

Νέα διοίκηση στην ΕΕΧ μετά τη δικτατορία, οπότε η ΕΕΧ είχε περιπέσει σε μαρασμό. Μετά από μια μεταβατική διοίκηση, Πρόεδρος αναλαμβάνει επί δύο συνεχόμενες θητείες η καθηγήτρια Ειρήνη Δηλάρη.

1976

Ίδρυση Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1964 και το Τμήμα Χημείας ιδρύθηκε το 1976 με το ΠΔ 723/76 και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του το ακαδημαϊκό έτος 1977-78.

1980

Πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το Ά Βαλκανικό Συνέδριο Χημείας από 17-19 Απριλίου 1980 ( Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία )

Πραγματοποιείται στην Αθήνα το Έ Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας και καθιερώνεται η ετήσια πλέον διοργάνωση των Πανελληνίων Συνεδρίων Χημείας.

Εκδίδεται η ταυτότητα μέλους της ΕΕΧ.

Εκδίδεται ο Οργανισμός Εκδόσεων της ΕΕΧ.

1981

Πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από 30/11 – 5/12/1981 το

ΣΤ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας

1984

Εορτάζεται η 40 η Επέτειος από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους κατακτητές. Οι εκδηλώσεις έγιναν από τις 11 - 14 Απριλίου.

Μεγάλη συγκέντρωση στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Παλιού Χημείου με ομιλητές Χημικούς και εκπροσώπους των Πανεπιστημιακών Αρχών. Εκεί, ο πρόεδρος της ΕΕΧ Π. Χαμακιώτης, αποκαλύπτει εντοιχισμένη πλάκα, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγώνες των Χημικών και φοιτητών της Χημείας. Την επόμενη ημέρα γίνεται έκθεση ντοκουμέντων από την Εθνική Αντίσταση των Χημικών. Το Δ.Σ. απονέμει διπλώματα τιμής σε 200 περίπου Αντιστασιακούς Χημικούς.

1984

Στη Φρανκφούρτη, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας , από 1 έως 10 Ιουλίου εγκαινιάζεται η συμμετοχή ελληνικών ομάδων μαθητών στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Χημείας.

1984

Εκδίδεται το μητρώο μελών της ΕΕΧ.

1985

Ίδρυση Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης: Οι πρώτες εκλογές για την επιλογή Διδακτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) έγιναν στις 4 Απριλίου 1984.

1985

Χημικές Βιολογικές Ραδιολογικές Πυρηνικές Απειλές: Το 1985 ιδρύεται η κίνηση για την απαγόρευση της παρασκευής, της αποθήκευσης και της χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων, υπό την αιγίδα της ΕΕΧ. Παίρνει την ονομασία «Διεπιστημονική Επιτροπή για την απαγόρευση Χημικών και Βιολογικών όπλων» γιατί προσυπέγραψαν τη διακήρυξη η οποία συντάχθηκε από 33 Επιστημονικές οργανώσεις.

Οργανώθηκε το πρώτο Συμπόσιο, υπό την αιγίδα των Πρυτάνεων όλων των Πανεπιστημίων, στο Υπουργείο Συντονισμού, το 1987 και το 2 ο στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου των Αθηνών εξεδόθησαν τα πρακτικά των εργασιών και των δυο συμποσίων.

1985

Καθιερώνεται η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα εκλογής όλων των μελών των αιρετών οργάνων της ΕΕΧ και ξεκινά η επεξεργασία του νέου νόμου για την ΕΕΧ.

1987

Για πρώτη φορά διενεργούνται εκλογές στην ΕΕΧ με το σύστημα της απλής αναλογικής.

1987

Διενεργείται ο πρώτος ετήσιος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας, ο οποίος διοργανώνεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα και τελεί υπό την αιγίδα του ΥπΕΠΘ.

1988

Ψηφίζεται ο Νόμος 1804/88 ο οποίος οριστικοποιεί την επιμελητηριακή μορφή της ΕΕΧ με την συνέλευση των αντιπροσώπων και την δημιουργία των 10 Περιφερειακών Τμημάτων.

1993

Με Υπουργική Απόφαση, ολοκληρώνεται η περιφερειακή ανάπτυξη της ΕΕΧ με την ίδρυση δέκα(10) Περιφερειακών Τμημάτων και την άμεση λειτουργία των Περιφερειακών Τμημάτων της ΕΕΧ με ενοικιάσεις γραφείων, αγορά εξοπλισμού και ανάπτυξη πλήθους δραστηριοτήτων στις 10 έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων.

1995

Καθιερώνεται η 11η Μαρτίου ως Πανελλήνια Ημέρα Χημείας , κατά την οποία πραγματοποιούνται σ' ολόκληρη τη χώρα εκδηλώσεις που στοχεύουν στην προβολή της επιστήμης της Χημείας.

1997

Η Χημεία απομονώνεται : η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» του κ. Αρσένη οδηγεί τη Χημεία στην απομόνωση και υποβαθμίζει τη χημική εκπαίδευση στο Λύκειο και τη τεχνολογική εκπαίδευση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το γεγονός αυτό αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας σε επίπεδο οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης και θα οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με το περιβάλλον και τη ποιότητα των τροφίμων, τη δράση των υπηρεσιών ελέγχου, τη σχετική επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα και την ενημέρωση των πολιτών. Η ΕΕΧ έχει καταδείξει άμεσα αυτή τη συσχέτιση.

1998

Παύει η επιστημονική έκδοση των Χημικών Χρονικών – Νέα Σειρά και η ΕΕΧ συμμετέχει ως συν-εκδότης των ευρωπαϊκών επιστημονικών περιοδικών συμμετέχοντας και στη Συντακτική Επιτροπή (Editorial Board) των Ευρωπαϊκών περιοδικών Χημείας :

Chemistry : Α European Journal
EurJIC - European Journal of Inorganic Chemistry
EurJOC - European Journal of Organic Chemistry
ChemBioChem - European Journal of Chemical Biology
ChemPhysChem - European Journal of Chemical Physics and Physical Chemistry

Στην έκδοση των περιοδικών αυτών συμμετέχουν επίσης οι χημικές ενώσεις του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

1999

Η ΕΕΧ μετά τους Νατοϊκούς Βομβαρδισμούς στη Νέα Γιουγκοσλαβία αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων. Σημαντική ενέργεια ήταν η κατάθεση καταγγελίας – αναφοράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε συνεργασία με το ΤΕΕ εναντίον των κρατών μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Νέα Γιουγκοσλαβία για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Αντιπροσωπεία της ΕΕΧ επισκέπτεται το Βελιγράδι επιδεικνύοντας την ευαισθησία της απέναντι στο δράμα που αντιμετωπίζει ο φίλος σερβικός λαός, αλλά εκφράζοντας και την αλληλεγγύη της στους δοκιμαζόμενους απλούς πολίτες της Γιουγκοσλαβίας. Η αντιπροσωπεία της ΕΕΧ παρείχε ανθρωπιστική και επιστημονική βοήθεια στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, παραδίδοντας εξοπλισμό και αναλώσιμα για τη μέτρηση διοξινών στο έδαφος, το νερό και τον αέρα. Ακόμα, διαπίστωσε τις επιπτώσεις που είχαν στο περιβάλλον οι βομβαρδισμοί, ιδιαίτερα αυτοί σε εγκαταστάσεις χημικών βιομηχανιών, διυλιστηρίων, πετροχημικών, λιπασμάτων, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κ.ά.

2000

Δώδεκα χρόνια μετά την από την ψήφιση του Ν. 1804/88 και επτά χρόνια μετά την οριστικοποίηση των δομών της ΕΕΧ, ολοκληρώνεται το έργο που αφορά τη δημιουργία ενός λειτουργικού και ολοκληρωμένου πλαισίου κανονισμών λειτουργίας για το σύνολο των οργάνων διοίκησης της ΕΕΧ.

2002

Η ΕΕΧ αφουγκραζόμενη το κάλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων της εποχής μας και με προσήλωση στον ιδρυτικό σκοπό της και με πίστη στην αναγκαιότητα για συνεχή προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιστήμονα, ερευνητή και επαγγελματία χημικού διοργανώνει το 1 ο Συμπόσιο στις 29-30-31 Μαρτίου με θέμα «Αλλαγές στους τομείς επαγγελματικής απασχόλησης των Χημικών και οι εξελίξεις στην επιστήμη της Χημείας» όπου λαμβάνονται στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον του κλάδου των χημικών, οι οποίες επικυρώνονται από την πέμπτη Σύνοδο της 5 ης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων 30 Μαρτίου 2003.

2003

Η ΕΕΧ σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπό την αιγίδα του ΥπΕΠΘ διοργανώνει την 35 ης Ολυμπιάδα Χημείας στην Αθήνα με τη συμμετοχή 62 χωρών. Η 35η Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας έμεινε στην ιστορία ως η Ολυμπιάδα της Ελληνικής φιλοξενίας και της Ελληνικής γενναιοδωρίας.

Κατηγορία ΕΕΧ
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015 13:43

Γενικά

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Έδρα της Ε.Ε.Χ. ορίζεται η Αθήνα.

Σκοπός της Ε.Ε.Χ. είναι η προαγωγή της επιστήμης της χημείας στη βιομηχανία, στην τεχνολογία, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στον έλεγχο, καθώς και η αξιοποίησή της για την αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

Η Ε.Ε.Χ. είναι σύμβουλος του κράτους και έχει ιδίως τις εξής αρμοδιότητες:

α) Μελετά με δική της πρωτοβουλία ή έπειτα από ανάθεση ή αίτηση, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς ή επιστημονικούς φορείς, οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τη χημεία και τις εφαρμογές της και διατυπώνει απόψεις για τη σχετική με τα θέματα αυτά νομοθεσία

β) Παρέχει κάθε δυνατή ενίσχυση για την εφαρμογή των επιστημονικών δεδομένων χημείας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

γ) Γνωμοδοτεί, ύστερα από αίτηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου ή άλλων φορέων του δημοσίου τομέα ή συνδικαλιστικών οργανώσεων για οποιοδήποτε θέμα χημικού ελέγχου, χημικής έρευνας και τεχνολογίας, χημικής εκπαίδευσης και οργάνωσης των χημικών υπηρεσιών του κράτους.

δ) Συμβάλλει στην προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην εξασφάλιση υγιεινών και ασφαλών συνθηκών εργασίας.

ε) Εκδίδει ενημερωτικά και επιστημονικά έντυπα και άλλες ειδικές εκδόσεις και μεριμνά για την ενημέρωση της κοινής γνώμης με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητας της, εκλαϊκεύοντας και βοηθώντας στην ευρύτερη κατανόηση των σχετικών θεμάτων και προβλημάτων.

στ) Μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς χημείας ή άλλους συναφείς οργανισμούς, αναπτύσσει σχέσεις με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών και με άλλες επιστημονικές και επαγγελματικές οργανώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού και οργανώνει συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για την προώθηση του σκοπού της.

ζ) Συλλέγει στατιστικά στοιχεία σε θέματα της αρμοδιότητας της, δημιουργεί και εμπλουτίζει χημικές βιβλιοθήκες, κέντρα πληροφοριών και τεκμηρίωσης και φροντίζει για την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των μελών και για την προαγωγή και προστασία του κύρους τους και την προβολή του κοινωνικού τους ρόλου.

η) Μεριμνά για την προστασία του χημικού επαγγέλματος και ιδίως για την προστασία των επαγγελματικών, οικονομικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

θ) Μελετά νέες μορφές επαγγελματικής οργάνωσης και εργασίας των μελών της και ασκεί σε αυτά πειθαρχική εξουσία.

Η Ε.Ε.Χ. επιδιώκει:

α) την ανάπτυξη της επιστημονικής καθώς και της επαγγελματικής συνείδησης στα μέλη της,

β) την ανάπτυξη και προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της.

Κατηγορία ΕΕΧ
Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάιος 2015 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31