ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Tμήμα Τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο, διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα :
“OΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:
Νέα επιστημονικά δεδομένα επί της επικινδυνότητας των χημικών ρυπαντών, νομοθετικό πλαίσιο, τεχνικές και μέτρα παρακολούθησης και πρόληψης»
Η ημερίδα διεξήχθη στο Γενικό Χημείο του Κράτους (Τσόχα 16, Αμπελόκηποι) την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία περίπου 200 ατόμων, χημικών, επιστημόνων, εργαζομένων και φοιτητών.
Μετά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρόεδρος της `Ενωσης Ελλήνων Χημικών Δρ. Μιχ. Χάλαρης, o Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Δρ. Νικ. Κατσαρός και ο Δ/ντής του ΓΧΚ Διον. Μαντέλης , παρουσιάστηκαν διάφορες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις:
Η Κα Μ. Παπαθανασίου , από τη Δ/νση Τροφίμων του ΓΧΚ επιχείρησε την " Επισκόπηση εξελίξεων και τάσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των ρυπαντών στα τρόφιμα – νομικό / κανονιστικό πλαίσιο ". Στα πλαίσια της 1 ης ενότητας, " Υπολείμματα Φαρμάκων και Βαρέων Μετάλλων ", ο κ. Γ. Μηλιάδης , ερευνητής από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο αναφέρθηκε στα " Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών στα τρόφιμα", ενώ ο κ. Β. Ντουρτόγλου, από το TEI A θηνών (Τμήμα Οινολογίας) μίλησε για τα "Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε κρασιά, μούστο και χυμούς". Στη συνέχεια, ο κ. Κ. Γεωργίου, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε στα " Βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα" και ο κ. Ευ. Λάζος , από το TEI A θηνών (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων) παρουσίασε το θέμα " Παρουσία του χρωμίου στα τρόφιμα".